Rukomet
0

Rukometaši BiH spremni za podvig

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu u Sarajevu sa selekcijom Mađarske igra odlučujuću, revanš utakmicu baraža za učešće na svjetskom prvenstvu u 2009. godine Hrvatskoj.

Nakon što je dosad tri puta zaustavljena u baražu, reprezentacija BiH nikada nije bila bliža nastupu u završnici jednog velikog međunarodnog takmičenja kao što je to sada. Za historijski uspjeh izabranici selektora Halida Demirovića će u prepunoj dvorani "Mirza Delibašić" morati da savladaju Mađare s tri gola razlike.

U redovima bh. tima ističu da su spremni da naprave podvig, iako su igrači i vodstvo svjesni da ih očekuje još jedna teška i neizvjesna utakmica.

"Analizirali smo prvu utakmicu iz Gyongyosa i smatram da smo zalužili i bolji rezultat (25:27). Naša reprezentacija je stasala u kvalitetan i respektabilan sastav, a smatram da imamo još prostora za napredak. Pokazali smo da se možemo bortiti s Mađarima iako spadaju u vrh evropskog rukometa. Revanš moramo odigrati mirno, bez euforije, ispoštovati sve ono što se dogovorimo. Siguran sam da će svi igrači dati sve od sebe te uz podršku s tribina pokušati napraviti podvig", rekao je selektor Demirović.

Naš tim će u revanšu biti oslabljen neigranjem desnog beka Branislava Obradovića, koji neće biti u sastavu iz, kako je rečeno, "porodičnih razloga". Također je neizvjestan i nastup pivota Bojana Skoke, koji još nije dobio bh. državljansto i time ostvario pravo nastupa za naš tim. Očekivanja su da će Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici razmatrati njegov status i izadati potrebne papire.

Prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića za historijski susret u glavnom gradu, ali i u cijeloj BiH vlada nezapamćemo interesovanje.

"Dosad je prodato 80 odsto, od ukupno 6.000 ulaznica, a u Savez neprestano stižu zahtjevi navijačkih skupina iz svih krajeva BiH", kazao je Karačić.

Susret BiH - Mađarska, koji se igra u subotu u 20.30 sati sudit će Islanđani Hlynur Leifsson i Anton Palsson, dok će delagat biti Bjorn Ericsson iz Šverdske.

Parovi revanš susreta baraža za SP (14. i 15. juna):

BiH - Mađarska prvi susret 25:27 Slovačka - Slovenija 33:33 Grčka - Španija 24:32 Ukrajina - Norveška 22:29 Rusija - Bjelorusija 26:26 Rumunija - Crna Gora 27:31 Srbija - Češka Republika 33:38

Švicarska - Poljska 24:32 Island - Makedonija 26:34