Rukomet
484

Rukometaši BiH savladali Litvaniju u posljednjem kolu kvalifikacija za SP

Piše: E. B.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u tuzlanskom Mejdanu savladala Litvaniju rezultatom 31:22 u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj.

Tokom čitavog susreta ekipe su bile u egalu, ali je na kraju trijumfovala naša reprezentacija.

U prvom poluvremenu izabranike Dragana Markovića u igri je držao golman Mario Blažević koji je bio izuzetno raspoložen, a na odmor se otišlo rezultatom 15:14 za Bosnu i Hercegovinu.

Polovinom drugog poluvremena golom Senjamina Burića naši reprezentativci su otišli na tri gola razlike (21:18) i to je bio prijelomni trenutak meča. Litvanci su došli do 21:21 i onda se igra Litvanije raspala u posljednjih desetak minuta, kada serijom od 8:0 naša reprezentacija u 57. minuti dolazi do plus osam (29:21). Josip Perić sa sirenom pogađa za konačnih 31:22.

Do pobjede su našu reprezentaciju vodili Nikola Prce i Dejan Malinović sa po pet golova, dok je Senjamin Burić dao četiri gola. Prce je prešao granicu od 300 golova u dresu sa državnim grbom, te je sada na 304 gola.

Bosna i Hercegovina je takmičenje u grupi 1 završila na prvom mjestu sa pet pobjeda i jednim remijem, te će protivnika u baražu saznati nakon završetka Evropskog prvenstva koje se trenutno igra u Poljskoj. Utakmice baraža počinju 10. juna, a završavaju 16. juna 2016. godine.

Ranije danas Slovačka je savladala Kosovo u gostima sa 26:23.