Rukomet
0

Rukomet: Sutra žrijeb parova baraža za SP 2013.

FENA
Evropska rokometna federacija (EHF) u nedjelju će u Beogradu u 13 sati obaviti žrijeb parova dodatnih kvalifikacija (baraža) za svjetsko prvenstvo, koje će od 13. do 27. januara naredne godine biti održano u Španiji.

Reprezentacija BiH bit će uvrštena u drugi "šešir", s ostalih šest pobjednika kvalifikacionih grupa - Austrijom, Bjelorusijom, Litvanijom, Crnom Gorom, Holandijom i Portugalom, kao i sa još dvije reprezentacije koje su se oprostile od EP-a u Srbiji nakon prvog dijela - Češkom, Norveškom, Rusijom ili Slovačkom.

Mogući protivnici reprezentacije BiH u baražu bit će reprezentacije Njemačke, Mađarske, Islanda, Makedonije, Poljske, Slovenije i Švedske.

Prve utakmice baraža za plasman na SP na programu su 9. i 10. juna, a revanš susreti sedam dana kasnije.

Najbolji rukometaši BiH dosad još nikad nisu igrali u završnici jednog od velikih međunarodnih takmičenja. Tri puta su bili blizu nastupima na evropskim i jednom na svjetskom prvenstvu, ali su na zadnjoj stepenici sva četiri puta bili zaustavljeni.

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolji od BiH bili su Česi.

U dosad jedinom nastupu u baražu za SP 2009. najbolji rukometaši BiH zaustavljeni su od Mađarske.

Direktan plasman na SP osigurat će tri najbolje plasirane reprezentacije. Aktuelni prvak svijeta - Francuska i domaćin Španija, direktno su se plasirali na SP.