Rukomet
6

Rukomet: Danci i Francuzi u borbi za zlato, BiH u žrijebu baraža

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U danskom Herningu danas će biti završeno 11. evropsko rukometno prvenstvo. U finalnoj utakmici u 17.30 sati igrat će Danska i Francuska, dok će se u 15 sati za bronzanu medalju boriti selekcije Španije i Hrvatske.

Prije susreta za odličja u 13 sati bit će obavljen žrijeb dodatnih kvalifikacija (baraža) za nastup na svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru.

Protivnika u baražu danas će dobiti i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je u kvalifikacijama osvojila prvo mjesto u svojoj grupi. Mogući protivnici bh. rukometaša bit će reprezentacije Austrije, Bjelorusije, Mađarske, Islanda, Makedonije, Poljske, Rusije, Srbije i Švedske.

Delegaciju Rukometnog saveza BiH na žrijebanju predstavljat će predsjednik Nevenko Herceg i generalni sekretar Smajo Karačić.

Prvi susreti baraža na rasporedu su 7.i 8. juna, a revanši 14. i 15. juna. Bolje ekipe iz tih susreta plasirat će se na svjetsko prvenstvo.

Žrijebom će također biti određeni i domaćini prvih utakmica.

Na SP-u u Kataru, koje je na rasporedu od 17. januara do 1. februara 2015., učestvovat će 24 ekipe, od kojih 13 iz Evrope. Uz domaćina Katar, plasman su već osigurale svjetski prvak Španija te polufinalisti Evropskog prvenstva Hrvatska, Danska i Francuska.