Rukomet
0

Reprezentacija BiH počinje pripreme za nastup u kvalifikacijama za SP 2009.

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se srijedu na Ilidži, u završnoj fazi priprema za januarske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2009. godine u Hrvatskoj.

Prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smaje Karačića, svi pozvani igrači najavili su dolazak na pripreme. Selektor Halid Demirović će moći da računa na ponajboljeg bh. rukometaša Mirsada Terzića (člana slovenskog Celja), koji je sanirao povredu skočnog zgloba, dok je zbog teže povrede definitvno otpao nastup novog igrača Bojana Skoke koji je trebao biti pojačanje na poziciji pivota.

Nakon dva obavljena treninga u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, najbolji bh. rukometaši će otputovati u Švicarsku, gdje će od 28. do 30. decembra braniti naslov na međunarodnom turniru "Yellow cup" u Wintherthuru. BiH na će turniru igrati sa selekcijama Tunisa (28.), Švicarske (29.) i Portugala (30. decembra).

U završnoj fazi priprema reprezentacija BiH još će učestvovati na turniru "Cro - Slo cup", koji će biti igran od 4. do 6. januara u hrvatskom Poreču i slovenskom Kopru. Na turniru će još igrati Slovenija, Hrvatska i Švedska.

Na Demirovićevom spisku su: Golmani: Enid Tahirović (Cimos, Slovenija), Adnan Šabanović i Nebojša Grahovac (oba Bosna LO);

Lijeva krila: Vukašin Stojanović (Bosna LO), Amir Čakić (Bosna Visoko);

Desna krila: Adnan Jaškić (Bosna LO), Muhamed Mustafić (Bosna V);

Lijevi bekovi: Mirsad Terzić (Celje, Slovenija), Nikola Prce (Oktavio, Španija), Faruk Halilbegović (Bosna V);

Srednji bekovi: Adnan Harmandić (Bosna LO), Damir Doborac (Cimos);

Desni bekovi: Branislav Obradović (Antekuera, Španija), Nikola Malešević (Nim, Francuska),

Pivoti: Muhamed Toromanović i Vladislav Veselinov (oba Bosna LO).

Kvalfikacije za SP će se igrati od 9. do 19. januara 2008. godine, a najbolji rukometaši BiH u okviru Pete grupe igrat će sa selekcijama Litvanije i Finske.

Raspored nastupa reprezentacije BiH i kvalifikacijama za SP:

  1. januara: Karjaa: Finska - BiH
  2. januara: Goražde: BiH - Finska
  3. januara: Sarajevo: BiH - Litvanija
  4. januara: Panevezys: Litvanija - BiH