Svjetsko prvenstvo rukometaša
1

Prvi polufinalni par čine Španci i Slovenci

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi polufinalisti Svjetskog rukometnog prvenstva, kojem je domaćin Španija, upravo su ta reprezentacija i Slovenija. Ujedno će te dvije ekipe igrati i utakmicu za finale...

Španija je pobijedila Njemačku sa 28-24, iako nije imala lagani put do polufinala. U prvom se dijelu uglavnom igralo gol za gol, a krajem uvodnih 30 minuta Njemačka se ipak odvojila na dva razlike (14-12). Ali, u startnih pet minuta nastavka Španija je i dostigla Nijemce, ali i povela s dva pogotka razlike.

Neizvjesno je bilo još do trinaest minuta prije kraja (21-21), ali tada Španija radi seriju 5-0 i osigurava prolaz dalje. Po sedam pogodaka su u domaćoj reprezentaciji zabili Victor Tomas i Julen Aguinagalde. Šest je puta mrežu tresao Alberto Entrerrios. Kod Nijemaca su se istakli Sven-Sören Christophersen sa šest golova i Christoph Theuerkauf sa četiri.

Slovenija je vodila veliku borbu protiv Rusije i u neizvjesnoj utakmici slavila 28-27. Na početku oba poluvremena je Rusija radila prednost i odvajala se od suparnika. Na početku ogleda je Rusija vodila 5-2 i čak 9-4, ali su Slovenci na poluvremenu vodili 14-13. Na startu drugog opet Rusija radi seriju 5-3, ali u samu završnicu Slovenija ulazi s golom prednosti i čuva je do kraja.

Najbolji su kod pobjednika bili Luka Žvižej i Uroš Zorman sa po pet golova. U ruskoj momčadi su Timur Dibirov i Sergej Šelmenko zabili po šest pogodaka.

Tokom večeri na rasporedu su preostala dva četvrtfinalna para, a pobjednici mečeva Danska - Mađarska, odnosno, Francuska - Hrvatska, ogledat će se u polufinalu.

 SP rukometaša, četvrtfinale:

Slovenija - Rusija 28-27 (14-13)

Španija - Njemačka 28-24 (12-14)