Petar Kapisoda
0

"Prvi dio sezone je bio uspješan, sada odlučujemo sami o svojoj sudbini"

FENA
Petar Kapisoda (Foto: RK Bosna)
Petar Kapisoda (Foto: RK Bosna)
Nakon polusezonske pauze, Rukometni klub Bosna BH Gas spremno dočekuje nastavak sezone u domaćoj Premijer ligi i evropskoj Ligi prvaka.

Sarajevske rukometaše u februaru očekuju odlučujuće utakmice Lige prvaka protiv ruskog St. Petersburga i rumunske Konstante, a u slučaju pobjeda, Bosna bi se prvi put u historiji kluba plasirala u drugi krug takmičenja i najboljih 16 ekipa Evrope.

Na današnjoj konferenciji za medije trener Bosne Irfan Smajlagić je kazao da je primarni ovosezonski cilj njegove ekipe osvajanje domaćeg prvenstva, što bi Bosni osiguralo kontinuitet igranja Lige prvaka i neophodni napredak.

"Mi smo osuđeni na zajedničku istrajanost jer Bosna nije finansijski moćna kao što su to neki drugi evropski klubovi koji sebi svake sezone mogu priuštiti kupovinu novih vrhunskih igrača. Kriteriji Lige prvaka su svake godine veći i mi ih moramo slijediti. Zbog toga moramo osvajati domaće prvenstvo da bismo svake godine učestvovali u evropskim takmičenjima", objasnio je Smajlagić.

Dodao je da će protiv St. Petersburga i Konstante odlučiti nijanse, te da je jedna od tih nijansi i domaća publika, koju je pozvao da dođe u što većem broju da bi pomogla svom klubu da postigne historijski uspjeh.

Bosna je u ovu sezonu ušla s desetak novih mladih igrača koji su se ubrzo morali prilagoditi na visoki tempo treniranja i igranja utakmica. Prvi dio sezone za ekipu je bio uspješan. U Ligi prvaka je pokazala da se može nositi s daleko bogatijim klubovima, dok u domaćem prvenstvu još nije upisala poraz.

Na proteklim pripremama treniralo je 95 posto igrača, što je prema mišljenju kapitena ekipe Petra Kapisode pokazatelj visoke motivacije i uspješne adaptacije mladih igrača. On smatra da ekipa u nastavku sezone sama odlučuje o svojoj sudbini.

"Uvijek smo na rubu prolaska u drugi krug, a ove godine sami odlučujemo o ishodu. Moramo dati sve od sebe, a veliki teret snosi trener Smajlagić koji mora raditi dvostruki, a ponekad trostruki posao. Od njega se očekuje da stvara mlade atlete i pretvara ih u igrače, a ujedno da ostvari zacrtane ciljeve i rezultate", izjavio je Kapisoda.

Bosna dočekuje St. Petersburg u Sarajevu 19. februara u 19 sati, dok će protiv Konstante igrati 26. februara u isto vrijeme. Ulaznice će se moći kupiti po cijenama od pet, deset i 15 KM.