Rukomet
19

Polufinale EP u rukometu: Norveška protiv Njemačke, sudar Hrvatske i Španije

Piše: D. B.
Na Evropskom prvenstvu u rukometu, koje se igra u Poljskoj, večeras su na rasporedu polufinalni mečevi, a sastaju se Norveška i Njemačka te Španija i Hrvatska.

Na teren Tauron Arene u Krakowu prvo će izaći Norvežani i Nijemci, a utakmica počinje u 18:30 sati.

Norveška je hit ovog evropskog prvenstva, a rukometaši koji igraju za svoju zemlju uvjereni su da se mogu plasirati u finale. Argument im je svakako pobjeda protiv Francuske rezultatom 29:24 u utakmici koja je odigrana u srijedu. Sada će u polufinalu odmjeriti snage s Njemačkom, koja također igra s mnogo samopouzdanja.

Norvežani i Nijemci se smatraju senzacijom ovog prvenstva s razlogom jer je Norveška dobila snažnu ekipu kao što je domaćin Poljska, dok je Njemačka nanijela poraz Danskoj.

Norveški tim se ne boji Njemačke, vjeruju da se u polufinalu može svašta dogoditi. Istakli su da su prezadovoljni svojim igrama dosad, a Francuzi su im priznali da su zaslužili pobjedu.

Hrvatska je zahvaljujući čudu koje je napravila u utakmici protiv domaćina Poljske osigurala svoje mjesto u polufinalu. Hrvatima je trebala pobjeda Norveške protiv Francuske, ali i da pobijede Poljsku s najmanje 11 golova razlike. Nakon što su Norvežani savladali Francuze, Kauboji su krenuli u napad i slomili otpor Poljaka. Domaćoj reprezentaciji nije pomogla ni podrška velikog broja navijača, pa su Hrvati pobijedili s uvjerljivih 37:23. Večeras će se za finale boriti protiv Španije koja je izuzetno snažan protivnik.

Jedno je sigurno, oba polufinalna meča će biti izuzetno zanimljiva.

Večeras se igraju i utakmice za plasman od 5. do 8. mjesta. Za peto mjesto će se boriti Francuska i Danska, a za sedmo Poljska i Švedska.