Rukomet
55

Pokušat će napraviti čudo: Bh. rukometaši igraju uzvratnu utakmicu baraža protiv Švedske

Piše: Edin Isanović
Nikola Prce (Foto: EPA)
Nikola Prce (Foto: EPA)
Rukometna reprezentacija BiH večeras u dvorani Mirza Delibašić igra protiv Švedske uzvratnu utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj. Šveđani su u prvom meču u Vaxju slavili rezultatom 27:19. Premda bh. rukometaše čeka izuzetno težak posao, u stručnom štabu vjeruju kako mogu napraviti čudo.

Selektor Dragan Marković istakao je razočarenje igrom u prvoj utakmici koja je odigrana u nedjelju. Smatra kako je nervoza utjecala na to da igrači ne daju maksimum.

"Da li još uvijek imamo šansu da se plasiramo na SP? Mislim da imamo. Ne trebamo igrati protiv Švedske sa previše respekta. Očekivao sam puno bolji rezultat u prvom meču. Ipak, nismo uspjeli u tome. Sada ćemo pokušati nadoknaditi izgubljeno. Svjesni smo naših grešaka“, kazao je Marković.

Dodao je kako je u prvom poluvremenu samo Nikola Prce bio raspoložen za igru.

"Trebali smo igrati malo duže napade. Da smo to uradili, rezultat bi sigurno bio drugačiji. Ako u prvom poluvremenu u Skenderiji povedemo četiri ili pet golova razlike, bit ćemo u igri“, naglasio je Marković.

Senjamin Burić se nada da se može nadoknaditi razlika iz prvog dvoboja.

"Šveđani će sigurno drugačije igrati pred bh. publikom jer naši navijači navijaju energičnije od njihovih. Tu vidim našu šansu. Osim toga, teško se može ponoviti loša utakmica kao ona koju smo odigrali prije tri dana“, kazao je Burić.

Bh. rukometaši prije svega trebaju imati odgovor na ubitačne kontre četverostrukih svjetskih i evropskih prvaka. Pokazalo se kako je to najjače oružje Šveđana.

Kako bi uspjeli ostvariti zacrtano, izabranici Dragana Markovića trebaju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Navijači su u Švedskoj pružili izvanrednu podršku bh. timu. Očekuje se da će isto biti i u Skenderiji.

Utakmica BiH - Švedska počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHT1.