Rukometna reprezentacija
0

Počele pripreme za nastup u kvalifikacijama za SP

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u subotu u Sarajavu, gdje će obaviti završne priprema za januarske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2011. godine u Švedskoj. Selektor Vojislav Rađa na pres-konferenciji je istakao da će prvi dio priprema, od 26. do 29. decembra, propustiti povrijeđeni golman Ratko Vujović, zbog zdravstvenih problema u porodici će izostati srednji bek Nebojša Golić, te povratnik u reprezentaciju Nikola Prce, lijevi bek španskog Ademar Leona, koji se još uvijek opravlja nakon operacije skočnog zgloba. Sva trojica igrača prisustvovala su današnjoj prozivci. - Ovi igači trebalo bi da se priključe reprezentaciji u drugom dijelu priprema koja je nakon trodnevne pauze, zbog novodišnjih praznika, zakazana za 2. januar. Ekipa će ostati na okupi sve do 18. januara. U Finsku će putovati 16 rukometaša, što znači da će sa spiska otpasti četiri igrača. Očekujem da će tokom priprema svi dati svoj maksimum, a samo najspremniji će igrati u kvalifikacijama, kazao je Rađa.

Rukometaši BiH će u okviru B-grupe igrati na kvalifikacionom turniru u finskom gradu Vantaa od 15. do 17. januara. Pored BiH i selekcije domaćina u grupi su još Velika Britanija i Rumunija, koja će nam biti najteži protivnik u borbi za osvajanje prvog mjesta u grupi.

  • Imamo dosta informacija o protivnicima. Najveći konkurent za prvo mjesto u grupi bit će nam selekcija Rumunije, o kojoj smo prikupili najviše informacija. Objektivno postoji velika šansa da osvojima prvo mjesto u grupi i da se plasiramo u baraž. Siguran sam da možemo da prođemo ovaj turnir, a da u baražu uz dozu sreće uradimo i nešto više, kazao je Rađa.

Najbolji bh. rukometaši pripremat će se u Sarajevu sve do 14. januara, kada putuju u Finsku. U tom periodu će odigrati dvije prijateljske kontrolne utakmice sa selekcijom Crne Gore, 8. i 9. januara u Budvi i Baru.