Rukomet
2

Ovčina: Najbolje je kad položiš ispit pred domaćom publikom

Piše: J. H.
Alen Ovčina, reprezentativac BiH u rukometu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Alen Ovčina, reprezentativac BiH u rukometu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Alen Ovčina, 25-godišnji rukometaš, polovinom decembra dobio je poziv selektora da se priključi reprezentaciji BiH. U tri utakmice kvalifikacija, dvije protiv Latvije i jednoj protiv Estonije, ovaj Tuzlak je pokazao sav svoj raskošni talent.

Ovčina je svoj reprezentativni debi upisao u Vitezu u pobjedi BiH nad Latvijom. U toj utakmici bio je prvi strijelac sa šest golova. Tri dana kasnije, u uzvratu u Latviji, ponovo je potvrdio da je pravi pogodak selektora Dragana Markovića. Zajedno sa Nikolom Prceom i Kostom Savićem, Ovčina je bio prvi strijelac bh. reprezentacije sa četiri gola.

Da se radi o izuzetnom pojačanju, vidjeli smo i u utakmici protiv Estonije u kojoj je Ovčina postigao šest golova. U tri utakmice bio je najbolji pojedinac bh. reprezentacije.

Ipak, put do državnog dresa ovog Tuzlaka nije bio nimalo lagan. Rukometom se počeo baviti kao tinejdžer u tuzlanskoj Sloboda Solani iz koje je otišao 2010. godine u Konjuh iz Živinica. Već naredne godine potpisao je za sarajevsku Bosnu u kojoj nije imao preveliku minutažu.

"Cijeli svoj život sam sa rukometnom loptom. Moja mama je također igrala rukomet i sa njom sa išao na treninge i utakmice", kaže Ovčina na početku razgovora za Klix.ba. Iako je u djetinjstvu trenirao karate u nogomet, rukomet mu je ostala jedina prava ljubav.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prije nego će otići iz BiH i katarski Al-Shamal, Ovčina je igrao u Gračanici u istoimenom rukometnom klubu. Ni tu se nije dugo zadržao te je otišao u Katar gdje je nakon probe potpisao trogodišnji ugovor sa Al-Shamalom.

"U Kataru se sada ulaže mnogo u rukomet. Ima mnogo rukometaša i trenera iz BiH, Srbije i Hrvatske. Igra se dobar rukomet i situacija je mnogo bolja u odnosu na prethodne godine", kaže naš sagovornik.

Povrede nekih igrača istakle su Ovčinu u prvi plan kod selektora Markovića koji mu je odlučio poslati poziv.

"Bio sam iznenađen pozivom. Upao sam u prvu postavu i nadam se da sam iskoristio pruženu priliku. Znao sam da ću dobro igrati, ali da ću biti jedan od najboljih, nisam očekivao. Samo da nastavimo u ovom ritmu, to je najbitnije", dodaje Ovčina.

U nekoliko navrata, navijači u Vitezu skandirali su njegovo ime i za veoma kratko vrijeme postao je omiljen među najvjernijim fanovima reprezentacije.

"Najbolje je kad položiš ispit pred domaćom publikom. Jednostavno, kad krene utakmica i kad 'zagrmi' sa tribina, tremu zamijeni ogromna motivacija koja te nosi kroz utakmicu", kaže Ovčina.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako ima još godinu i pol ugovora sa katarskim klubom u kojem se osjeća odlično, ovaj 25-godišnjak će najvjerovatnije karijeru nastaviti u nekom jakom evropskom klubu.

"Još uvijek je rano za bilo kakve ponude. Ako budem mogao, volio bih se vratiti u Evropu. Nemam nijedan klub niti određenu ligu u kojoj bih volio igrati. Bitno mi je samo da se dobro radi, igra i trenira", kaže bh. reprezentativac na kraju razgovora za Klix.ba.

Dok je vodio Borac, selektor Marković je pratio Ovčinu i njegove igre te ga je u nekoliko navrata htio dovesti u banjalučki klub.

"Terza (Mirsad Terzić) nam je svojim povratkom stabilizovao odbranu, a Ovčina nam je dao dodatan kvalitet u napadu. Žao mi je bilo što je otišao u Katar jer smatram da je to ispod nivoa mojih igrača. Njegovo vrijeme tek dolazi i jako sam ponosan na njega. Odigrao je na nivou jednog svjetskog krila", kaže za Klix.ba selektor Dragan Marković.