Rukomet
15

OI Rio: Ruskinjama zlato u rukometu, srebro u Francusku, bronza u Norvešku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruske rukometašice osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u Rio de Janeiru. One su u finalu svladale Francuskinje sa 22:19 (10:7).

U vrlo nervoznoj utakmici Ruskinje su stalno bile u prednosti, na odmor su otišle s tri gola prednosti, a početkom drugog poluvremena su imale i četiri gola razlike, no Francuskinje su sredinom nastavka uspjele poravnati na 14-14. Ipak, Ruskinje nisu dopustile Francuskinjama da povedu, već su se s nova tri gola uspjele još jednom odlijepiti i na kraju slaviti.

Bila je ovo druga pobjeda Rusije protiv Francuske u Riju, sastale su se i prije 12 dana u skupini kada je bilo 26-25.

Ana Vjahireva postigla je pet golova za Rusiju, a Polina Kuznjecova i Darija Dimitrijeva su dodale po četiri, dok su Allison Pineau i Siraba Dembele postigle po pet golova za Francusku.

Za Ruskinje je ovo prvo olimpijsko zlato nakon raspada SSSR-a, posljednje odličje prije ovoga bilo im je srebro iz Pekinga 2008., dok su jedina dva zlata osvojile 1976. i 1980. kao SSSR. Francuskoj je ovo prva olimpijska medalja u ženskom rukometu iako ima jedno zlato i tri srebra sa svjetskih prvenstava.

Ranije u subotu su aktualne svjetske prvakinje, reprezentativke Norveške osvojile bronzanu medalju nakon što su u susretu za treće mjesto uvjerljivo svladale svjetske doprvakinje Nizozemke sa 36-26 (19-13).

Norvežanke, koje su osvojile zlato na posljednjim dvjema OI u Pekingu 2008. i Londonu 2012., krunu su predale prije dva kada su izgubile polufinale od Rusije. No, brzo su se sabrale i lako stigle do novog odličja.

Nora Mork postigla je sedam golova za Norvešku, po šest su dodale Stine Bredal Oftedal i Amanda Kurtović, dok je Nycke Groot sa šest golova bila najefikasnija kod Nizozemske.

Za Norvešku je ovo šesta olimpijska medalja, a druga bronza. Usto imaju i po dva zlata i srebra.

Nizozemske rukometašice su u Riju po prvi puta u povijesti zaigrale na OI.