Rukomet
0

Novi sistem takmičenja u kvalifikacijama za Evropsko rukometno prvenstvo

FENA
Kvalifikacije za Evropsko rukometno prvenstvo koje će 2010. godine biti održano u Austriji igrat će se po novom sistemu.

Na kongresu Evropske rukometne federacije (EHF) ranije je odlučeno da se rukometaši za nastup na EP ubuduće takmiče po ugledu na nogometaše.

Žrijebom će biti određeno sedam kvalifikacionih grupa sa šest ekipa koje će igrati po dvokružnom bod sistemu. Kvalifikacije će se igrati od marta 2008. do aprila 2009. Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe direktno će izboriti nastup na EP. Ekipama iz kvalifikacija (14) na EP još će se prodrižiti domaćin i branilac naslova.

Generalni sekratar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić ističe da je ovaj sistem kvalifikacija znatno povoljniji za našu reprezenataciju.

"Mi smo ranije tražili da se promijeni dosadašnji sistem, koji je favorizirao sedam najjačih evropskih reprezentacija, koje su dosad igrale samo baraž i bile domaćini u revanš susretima. Kvalifikacije za SP nastavit će se po starom sistemu, a eventualne promjene su moguće tek za SP 2112. ili 2114. godine", kazao je Karačić.

Reprezentaciju BiH naredne godine očekuje zgusnut kalendar jer će pored kvalifikacija za EP u januaru 2008. igrati kvalifikacije i eventualno baraž (jun) za SP 2009. godine u Hrvatskoj.

Karačić je najavio da će najbolji rukometaši naše zemlje iskoristiti sve termine EHF-a predviđene za odigravanje prijateljskih utakmica.

Naredno okupljanje reprezentacije predviđeno je početkom juna, kada će naša ekipa igrati na jakom međunarodnom turniru u Skoplju, na kojem će još učestvovati selekcije Rusije, Rumunije i Makedonije. Najavljeni susret sa svjetskim prvakom - Njemačkom planiran je za oktobar.