Rukomet
135

Nevjerovatna dvorana Lusail, poprište debija rukometaša BiH i Irana

Klix.ba
Sportska arena Lusail u Kataru glavna je dvorana u kojoj će se održavati Svjetsko prvenstvo u rukometu 2015. U njoj će rukometna reprezentacija BiH imati svoj debitantski nastup na SP.

Kapacitet dvorane koja se prostire na 45.000 kvadratnih metara je 15.300 sjedišta.

Početni planovi su uključivali gradnju dvorane koja će primiti blizu 18.000 ljudi, no katarski olimpijski komitet se odlučio da ipak napravi veći prostor između sjedišta koji će posjetiteljima pružiti komfor, te će tako biti jedna od najpristupačnijih dvorana za gledatelje.

Ono što je čini specifičnom jeste što je napravljena od stakla obojenog bojama prepoznatljivim za Katar – pijesak, biseri i morska voda.

Iako se primarno gradi za Svjetsko prvenstvo u rukometu, moći će se koristiti i za odbojku i košarku, a trenutno se razmatra i njena druga uloga, nakon što prvenstvo završiti, pa će se Lusail dvorana najvjerovatnije koristiti za zabavne aktivnosti.

Dvorana je okružena velikim krajolikom koji se proteže na 350.000 kvadratnih metara, sa ukrasnim drvećem, biciklističkim stazama, teretanom na otvorenom, te dječijim igralištima.