Rukomet
368

MRK Goražde se vraća u velikom stilu: Grad rukometa želi povratak u društvo najboljih

Piše: E. A.
Klub zahvaljujući kojem je Goražde odavno grad rukometa, sjajnih rukometnih predstava i rasadnik talenata, iz kojeg su ponikli vrhunski treneri i rukometaši, od gašenja su spasili nekadašnji igrači.

Nakon što je uprava kluba podnijela ostavku i nastalo rasulo te svi digli ruke od kluba, nekolicina nekadašnjih igrača preuzela je stvar u svoje ruke. Najavljuju obračun s dugovima, povratak ekipe, reda i rada te ostvarenje cilja, kao i što prije povratak u društvo najboljih Premijer ligu BiH.

Na čelu nove uprave kluba je Nasko Krajišnik, nekadašnji član kluba i uspješni poduzetnik.

"Klub je bukvalno bio pred gašenjem, a to bi za Goražde, grad rukometa, bio potpuni poraz. Nismo to mogli dozvoliti, previše je godina truda uloženo u boje ovog kluba. Nemamo nikakvo opravdanje za to. Ovaj klub mora naprijed, bolje i više. Teško je breme, ali ne sumnjam ni najmanje u to da ćemo uspjeti. Trebamo podršku i ja vjerujem da će svi pozdraviti ovaj potez, sve drugo bi bilo porazno za sport, za rukomet, za publiku. Ne možemo iznevjeriti rukometnu publiku koja živi za ovaj klub, diše za nas. Zato idemo dalje“, kaže za Klix.ba Krajišnik.

Tradicija se stvara

Uprava je za početak deblokirala račun, organizirala sastanak sa igračima i imenovala šefa stručnog štaba Admira Sijerčića koji je prošlu sezonu proveo pod budnim okom Kasima Kamenice.

"Igrači su zadovoljni promjenom, bezrezervno su stali uz nas da se klub ne ugasi. Već smo spremili program rada, posla ima, pred nama su i sponzorski ugovori koje smo za kratko vrijeme uspjeli osigurati. Bit će dosta novina u klubu, ima i planiranih putovanja za mlađe kategorije van zemlje. Kratko je vrijeme, ali moramo iskoristiti svaki trenutak jer dva mjeseca su do prvenstva, mi planiramo, dogovaramo, vrata kluba su otvorena svim dobronamjernim sugestijama, idejama, prijateljima“, kaže Krajišnik.

On dodaje da ima onih koji žele pomoći jer su osjetili novu snagu i entuzijazam mladih ljudi.

"Želimo spasiti klub, zajedno smo krenuli, znamo da je teška situacija, ali ako nam je cilj isti, šta nas može spriječiti. Igrači su pristali da igraju za minimalne naknade, ja ću dati sve od sebe da uz pomoć prijatelja kluba vratimo rejting MRK Goražde. Tradicija se stvara, ona se ne kupuje, dakle, sve je rečeno“, kaže Krajišnik.

Šef stručnog štaba Admir Sijerčić ističe da je prioritet stabilizacija kluba.

"Okupiti sve domaće igrače i što prije početi raditi, a istovremeno proizvoditi igrače iz naših omladinskih pogona, budući da je RK Goražde tradicionalno rasadnik talenata“, ističe Sijerčić.

U klubu vjeruju da će imati podršku grada više nego je to do sada bilo, jer je uistinu trebaju.

"Trebaju nam bolji uslovi, kad to kažem mislim i na dvoranu i na grijanje i na novu podlogu i naravno termine za treninge, to su stvari za koje je potrebno mnogo više. Što se nas tiče mi ćemo raditi punom parom. Očekujemo da ostvarimo bolji rezultat u ligi i što brži povratak u društvo najboljih, realno, Goraždu je mjesto u tom društvu“, kaže Sijerčić.

Igrači očekuju podršku kompletnog grada budući da je iza ovog kluba tradicija duga nekoliko desetljeća, te da je Goražde još uvijek prepoznatljivo po zlatnim dječacima sa Drine.

"Goražde je oduvijek bio grad rukometa, poznati rukometaši i vrhunski treneri su ponikli ovdje. Ovo je klub koji nikad nije prestao da radi i ako je mnogo puta bio pred gašenjem on konstantno okuplja sve selekcije od pionira do seniora, primjera radi sedmično se okuplja više od 150 djece u četiri selekcije“, pojašnjava Sijerčić.

Mjesto u društvu najboljih

Ekipa je trenutno na odmoru, no okupljaju se rekreativno dva puta sedmično.

"Ostali smo bez dva ponajbolja igrača, Armin Marić je prešao u Bosnu, a Kemal Fazlić u Metalurg u Makedoniji. Uglavnom se baziramo na naše mlade igrače i ekipu koja ima iskustva, sve je domaći kadar“, pojašnjava trener ekipe.

U klub se vraća i kapiten ekipe Ajdin Bukva koji je prošlu godinu pauzirao zbog upale jetre. Zdravstveno stanje mu je sada odlično pa je odlučio nastaviti karijeru.

"Žao mi je što prošle godine nisam mogao pomoći klubu da se vratimo u Premijer ligu. Sada sam odlično i planiram igrati. Naše ambicije su da klub vratimo na stare staze. Imamo velike šanse, jer se klub polako diže iz pepela i do kraja sezone ćemo u Premijer ligu, a dugovi kluba će se riješiti. Svi smo se udružili, stariji igrači i mi koji smo još aktivni da dignemo klub i vratimo mu onaj sjaj koji je imao. Mi imamo veliku historiju i grad je poznat po rukometu, neka tako i ostane“, izjavio je za Klix.ba kapiten ekipe Ajdin Bukva.

On dodaje da klub ima dobre domaće igrače te da su potrebne dobre fizičke pripreme.

"I trebamo se posvetiti samo jednom cilju - to je povratak gdje nam je mjesto, a to je među najbolje ekipe u BiH“, kategoričan je Bukva.