Rukomet
8

Momir Ilić za Klix.ba: Javnost je uvijek kritična, ali svi igrači Srbije zaslužuju podršku

Piše: O. T.
Momir Ilić (Foto: EPA)
Momir Ilić (Foto: EPA)
Utakmicom između Hrvatske i Bjelorusije koja je na rasporedu sutra u 16 sati počet će Evropsko rukometno prvenstvo u Poljskoj. Za naš portal govorio je najbolji rukometaš sa Evropskog prvenstva 2012. godine, član klupskog viceprvaka Evrope mađarskog Veszprema i reprezentativac Srbije Momir Ilić koji zbog povrede ruke neće igrati na predstojećem prvenstvu.

Srbija se nalazi u grupi A zajedno sa Francuskom, Makedonijom i domaćinom Poljskom. Upravo će sutrašnjom utakmicom protiv Poljske u 20:30 sati Srbija igrati 1. kolo Eura. U tri pripremne utakmice pred odlazak na Euro Srbija je remizirala sa Mađarskom i Rumunijom, te jednom slavila protiv Mađarske.

"Bio sam sa igračima i atmosfera je jako dobra što se vidjelo u tri pripremne utakmice. Vidjelo se da momci izgaraju. Što se tiče ambicija, ne bismo trebali namećati im pritisak, jer znamo svi da je grupa jako teška", kazao je na početku razgovora za Klix.ba Momir Ilić.

Izostanci Ilića koji je kapiten reprezentacije, zatim povrijeđenog Nemanje Ilića i Marka Vujina kojeg selektor Dejan Perić nije uvrstio na spisak još više smanjuju očekivanja javnosti u Srbiji. Tome u prilog idu i loši rezultati Srbije poslije srebra na Euru 2012. godine kada je Srbija bila domaćin. Od tada stvari ne idu po planu, a to pokazuje i činjenica da su propustili Svjetsko prvenstvo 2015. godine.

"Javnost uvijek diktria ono što njoj odgovara. Time se igrači ne bi trebali opterećivati, barem mene to ne opterećuje. Ne znam da li je to neko omalovažavanje, ali nisu to mladi i neiskusni igrači, već igrači koji su vodeći u svojim klubovima i svi oni zaslužuju igrati za reprezentaciju. Javnost je uvijek kritična, ali treba dati podršku i selektoru i igračima.

Sigurno da imamo kvalitet i momci će dati sve od sebe u svakoj utakmici, ali znamo da mnogi faktori utječu na krajnji rezultat. Momcima želim svu sreću i mislim da su na pravom putu. Nezahvalno je prognozirati, ali svi očekuju da će posljednja utakmica u grupi protiv Makedonije biti odlučujuća", smatra Ilić koji je na Euru 2012. izabran za najboljeg rukometaša, a protekle dvije sezone bio je najbolji strijelac rukometne Lige prvaka.

Lom ruke udaljio ga je od nastupa na Euru u Poljskoj i to je veliki hendikep za Srbiju pošto Ilić spada među najbolje igrače Starog kontinenta. Dokaz za to jeste podatak da je Ilić u izboru Handball Planeta izabran za drugog najboljeg lijevog beka svijeta iza Mikkela Hansena iz Danske.

"To je normalno u sportu. Povrede su sastavni dio. Šta je, tu je. Nažalost. Možda sam uz neki rizik mogao i zaigrati, ali odlučio sam da ne igram. Uvijek ću biti podrška momcima. Mnogo lijepih stvari sam doživio za 11 godina provedenih u reprezentaciji. Ko god da zaigra za državni dres, od mene će imati podršku", poručuje Ilić.

Favoriti su otprilike uvijek isti. To smatra i Ilić koji u prvi red favorita stavlja nosioce u grupama, te domaćina Poljsku, te dodaje da su evropska prvenstva, kao i kvalitet rukometa u stalnom usponu.

"Mislim da su vodeće reprezentacije u grupama ujedno i favoriti, dakle Francuska, Hrvatska, Danska i Španija, te domaćin Poljska. Hrvatska nije u nekoj formi, ali uvijek su tu među favoritima barem za polufinale, za dalje ne znam. Što se tiče kvaliteta rukometa, kvalitet uvijek napreduje.To je dobro za rukomet. Mislim da će bit sve bolje i bolje, te da će rukomet biti sve privlačniji", kazao je za kraj Momir Ilić.