Rukometni TV turnir šampiona
0

Moćna Barcelona opet dolazi u Doboj

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Organizacioni odbor 43. međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona "Doboj 2011", koji će biti održan od 16. do 20. avgusta, objavio je konačnu listu osam klubova učesnika na turniru.

Učešće na turniru potvrdile su ekipe Barcelona iz Španije, Chambery iz Francuske, Metalurg iz Makedonije, Gummersbach iz Njemačke, PIK Szeged iz Mađarske, AEK iz Grčke, Besiktas iz Turske, kao i domaća Sloga, rečeno je na danas održanom sastanku Organizacionog odbora ovog turnira.

Na ovom turiru ekipa PIK Szegedin učestvuje osmi put, Barcelona i Gummersbach drugi put, a ekipe Chambery, Metalurg, Besiktas i AEK prvi put, dok je ekipa Sloge učestvovala pod raznim imenima na svim dosadašnjim turnirima.

Dobojski rukometni TV turnir prvi put je održan 1965. godine, a zbog ratnih dejstava nije održavan od 1992. do 1996. godine, pa je 2009. godine održan 41. turnir, na kojem prema tradiciji učestvuje osam ekipa.

Na svim dosadašnjim turnirima učestvovalo je ukupno 112 klubova, od kojih 59 iz inostranstva i 53 sa prostora republika bivše Jugoslavije, među kojima je i 17 klubova iz BiH. 

Prve ekipe iz inostranstva Bohemians iz Praga, Dinamo iz Brašova i Spartakus iz Budimpešte, nastupile su 1969. godine, a prve TV kamere bile su postavljene 1970. godine, kada je snimljena i naknadno emitovana reportaža o turniru i finalni susret banjalučkog Borca i češke Dukle. 

Dobojski Međunarodni rukometni TV turnir uvršten je u takmičarski kalendar Evropske rukometne federacije i Svjetske rukometne federacije.