Rukomet
239

Mladi rukometaš Haris Pleh: San mi je da obučem dres A selekcije

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jedan od najuspješnijih golmana mlađe generacije koji je ponikao u Goraždu, 19-godišnji Haris Pleh, član juniorske reprezentacije BiH U20, vodeći je golman grčkog rukometnog kluba AEK-a.

Ovo je njegov prvi angažman van Goražda i kluba u kojem je naučio prve rukometne korake.

"Damir Hodo, bivši saigrač iz Goražda i moj veliki prijatelj, me preporučio klubu jer je on već igrao za nji,h a moje kvalitete poznaje i pomoćni trener ekipe koji je ujedno i selektor juniorske reprezentacije Grčke protiv koje sam igrao dva puta. To je bilo dovoljno za moj angažman. Ovdje sam već godinu dana i mnogo mi je lijepo. Od 13 odigranih susreta samo jedan nisam igrao zbog povrede", ističe Pleh.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Najveća podrška mu je bivši bh. reprezentativac Davorin Prskalo od kojeg mnogo uči te ističe kako je veliki profesionalac. Inače, klub za koji igra Haris ima dugu tradiciju, a trenutno se bore za Kup i osvajanje lige.

"Za sad idemo pravim putem, imamo malo problema sa uigravanjem jer ekipa je nova, od prošle godine ostalo je šest igrača, a stiglo ih je 14. Sad za sad sam zadovoljan situacijom i moje ambicije su ostati ovdje do kraja godine i onda preći u jaču ligu. Za razliku od našeg prvenstva nešto jače je grčko, za jedan level više", ističe Haris.

Dodaje kako se raduje dolasku kući naredne sedmice, a novogodišnje praznike planira provesti sa porodicom i bližim prijateljima.

"Nedostaje mi moj mali brat Mahir kojeg sam puno poželio i jedva čekam da ga vidim", kaže.

Kao i većini sportista, Harisov je san zaigrati za svoju zemlju. Iako je u juniorskoj reprezentaciji želja mu je obuče dres A selekcije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Da bih to ostvario potrebno mi je još puno rada i truda. 19 mi je godina tako da ću morati još raditi i trenirati da bi dostigao svoje snove", kaže mladi golman.

Siguran je da će sa reprezentacijom U20 postići rezultat.

"Slijede nam kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Brčkom u aprilu mjesecu gdje ćemo se sastati sa Norveškom, Švedskom i Bjelorusijom, imamo veoma tešku grupu ali borit ćemo se za prolazak. Vjerujem u naše kvalitete i mislim da imamo kapacitet za prolazak dalje", siguran je Pleh.

Zanimljivo je da ljubav prema rukometu u njegovoj porodici ide s koljena na koljeno. Unuk je poznatog golmana Radničkog iz zlatne generacije rukometaša, Omera Ramiza zvanog Truco. Haris je krenuo djedovim stopama, a veliku podršku pružio mu je i prvi trener Sulejman Fidahić.

"Dedo mi je idol. Nažalost, nije dočekao moje rukometne uspjehe. Bio je veliki u svoje vrijeme i nastojat ću da ga sustignem nekad. Makar 10% od njega", kaže Haris.