Rukometna legenda za Klix.ba
1

Mirza Džomba: Klađenje i sport ne mogu biti u istoj rečenici

Piše: J. Hadžiahmetović
Mirza Džomba
Mirza Džomba
U razgovoru za portal Klix.ba, legenda hrvatskog rukometa Mirza Džomba prokomentarisao je posljednji kladioničarski skandal u čijem je centru jedan od najboljih rukometaša svih vremena Nikola Karabatić.

Džomba na početku razgovora kaže kako se još uvijek ne zna šta je istina, a šta nije, i da novinari napuhuju priču.

"Ako je u pitanju kladionica, klub i namještanje, to nije uredu. Glupo je ovako pametovati dok se ne vidi šta je prava istina. Po medijima čitam samo neka nagađanja, nisam vidio nikakvu izjavu policije", kaže Džomba za Klix.ba te dodaje kako treba sačekati da na vidjelo izađu činjenice.

"U svakom slučaju, sport i kladionicu treba odvojiti. Ovaj, a i mnogi drugi slučajevi pokazuju da se sve to malo otelo kontroli. Trebalo bi uvesti neke represivnije mjere da se to iskorijeni. Koliko vidim, u ovim lošim ligama kladionice upravljaju sportom, a ne suprotno. U svakom slučaju, sud će utvrditi šta se desilo, ali sport i kladionica ne mogu biti u istoj rečenici", dodaje ovaj legendarni rukometaš.

Na naš upit da li je bilo vrijedno rizikovati besprijekornu i nadasve uspješnu rukometnu karijeru za 200.000 eura, Džomba kaže kako će to biti jedna mrlja na njegovu i karijere svih upletenih ljudi.

"Ko zna, moguće je da su to uradili iz zezanja. Tu se stvarno trebaju vidjeti sve strane pa tek onda stvoriti neko mišljenje. Prema ovome, još uvijek ne mogu donijeti neki zaključak i ne želim nekog optuživati", kaže Džomba te dodaje da ga ne poznaje lično, osim kroz igru, gdje su u nekoliko navrata bili na suprotstavljenim stranama.

Podsjetimo, na sudu je podignuta optužnica protiv Nikole Karabatića i za ilegalno klađenje i za namještanje utakmice. Još nije poznato hoće li se ugledni svjetski rukometaš moći braniti sa slobode, a iste optužnice terete njegovog brata Luku, potom i djevojke braće Karabatić, protiv kojih je podignuta optužnica za ilegalno klađenje, a među optuženima je i sadašnji francuski reprezentativac Samuel Honrubia.