Rukomet
85

Marković: Očekujem pobjede i rukometaša i fudbalera, pa da bude velika fešta

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Dragan Marković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stručni štab rukometne reprezentacije BiH s optimizmom ide na Island na revanš utakmicu baraža za Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru.

Bh. rukometaši na Islandu će protiv pete reprezentacije u Evropi pokušati odbraniti prednost od jednog gola razlike iz prvog meča (33:32).

"Još nismo ni svjesni u kakvom smo naletu, a na Island idemo puni samopouzdanja i da napravimo senzaciju", rekao je na konferenciji za medije uoči ovog meča, koji je na rasporedu za tri dana, selektor rukometne reprezentacije BiH Dragan Marković.

On je istakao da će na Island umjesto golmana Grahovca ići Dejanović, a da će u odbrani Milas ići umjesto Mandića.

Odluka u zadnjih deset minuta

Pomoćni trener reprezentacije Zuhdija Korkarić ističe kako su rukometaši radili punom parom pripremajući se za revanš na krilima pobjede 33:32 u Skenderiji.

"Radili smo na uklanjanju grešaka koje smo pravili u prvoj utakmici. Optimisti smo, vjerujemo u sebe i atmosferu koja vlada u reprezentaciji. Momci su izuzetno spremni i nisu se štedjeli, te se svi nadamo pobjedi na Islandu i plasmanu na Svjetsko prvenstvo naredne godine", rekao je Korkarić.

Selektor Marković je osvrćući se na prvi meč u Skenderiji istakao da smo ušli sa puno respekta prema Islandu.

"Bili smo i malo deprimirani jer smo očekivali punu dvoranu. Island je puno uigraniji i iskusniji od nas, a s druge strane mladost je ta koja parira. Bilo je tu sitnih grešaka koje život znače i nastojat ćemo ih ispraviti u revanšu. Osjećam snagu naše ekipe i svijest kod igrača da im se možemo suprotstaviti, što je vrlo bitno. Očekujem otvorenu utakmicu te da odluka o putniku na SP padne u zadnjih deset minuta", naveo je Marković.

On je istakao kako su u reprezentaciji BiH formirane dvije kvalitetne postave.

"Vidjeli ste kako smo kvalitetno pokrili izostanak Terzića, ili zadnjih 15 minuta kada nije bilo Vranješa. To je jedan novi kvalitet ove reprezentacije. Imamo širinu i u odbrani i u napadu. Ono što mi posebno ulijeva hrabrost je činjenica da na strani igramo bez imalo respekta i bez kompleksa. Borit ćemo se do zadnje minute", istakao je selektor.

Naglasio je kako očekuje da Islanđani za revanš angažuju svog najboljeg igrača Arona Palmarssona, kojeg nije bilo u prvoj utakmici.

"Očekujem par poklona od njega, jer je rovit, umoran i pod velikim pritiskom. Oni za sebe misle da su svjetska sila i za njih je poraz u Skenderiji blamaža, ali i mi o sebi imamo visoko mišljenje nakon velikih rezultata u zadnje vrijeme", veli selektor Marković.

Zmajevi će daleko dogurati na SP-u

Na upit novinara koliko će rukometaši pratiti Svjetsko prvenstvo u Brazilu, Marković je kazao da su sada fokusirani na svoju utakmicu, ali i dodao:

"Nadam se da ćemo 15. juna i mi i fudbaleri ostvariti pobjede i da će to biti prava fešta. Nadam se da će Zmajevi daleko dogurati na SP-u, imamo sjajnu generaciju. Večeras ćemo imati team building i zajedno gledati prvu utakmicu SP-a između Brazila i Hrvatske".

Marković je dodao i kako je danas odlučio dati svojim igračima slobodno, otkazavši planirani trening.

"Nisam želio riskirati da se neko sad povrijedi. Dao sam im mogućnost da odmore, odu na kafu i malo se foliraju po gradu", rekao je Marković, dodajući kako se na manje povrede žale Prce, Čelica i Vranješ.

Bh. rukometaši će sutra u devet sati ujutro poletjeti sa sarajevskog aerodroma za Kopenhagen, a onda dalje za Island. Utakmica je zakazana za nedjelju, 15. juna, najvjerovatnije u 19:15 sati, budući da su Islanđani tražili manju korekciju tog termina te je moguća izmjena.

Povratak sa Islanda u Sarajevo planiran je u ponedjeljak, 16. juna u 22 sata.