Selektor Hrvatske
53

Lino Červar za Klix.ba: Očekuje nas pakleno Evropsko prvenstvo, BiH mora ulagati u omladinu

Piše: Kenan Hadžić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lino Červar je puno više od rukometnog trenera. On je pobjednik, šampion u tri različita nacionalna prvenstva, osvajač šest medalja na velikim takmičenjima, prvi rukometni trener s nagradom za trenerska dostignuća i čovjek koji, zarad svega toga, traži poštovanje. Selektor rukometne reprezentacije Hrvatske je u razgovoru za portal Klix.ba najavio predstojeće Evropsko prvenstvo koje se od 12. do 28. januara igra u Hrvatskoj.

Nakon osam godina provedenih u Makedoniji i sedam van klupe Kauboja, odlučio se vratiti na mjesto gdje je proslavio i na najbolji način predstavio svoju Hrvatsku. Mjesto na kojem je pisao najljepše priče, na klupu s kojom mu je bila potrebna samo godina dana da od 16. reprezentacije Evrope napravi prvu reprezentaciju svijeta. Kako kaže, trener je mlad onoliko koliko prihvata izazov. Voli dokazivanja i ne razmišlja o neupjehu.

"Nakon što su me zamolili da se po drugi put vratim na kormilo rukometne reprezentacije, smatrao sam da je ovo pravi trenutak za prihvatanje novog izazova. Reprezentacija Hrvatske je dio mene i u nju sam ugradio 159 nastupa, osjećam se kao dio toga i željan sam novih izazova. Čovjek ili trener u ovom slučaju je mlad onoliko koliko prihvata izazov. Volim dokazivanja i ne razmišljam o tome šta će biti ako ne bude uspjeha, jer ovo je priča u kojoj želim dati cijelog sebe te pokušati napraviti najbolje za rukomet u Hrvatskoj", rekao je na početku razgovora za Klix.ba selektor rukometne reprezentacije Hrvatske.

Težak put do samog vrha, nikad teža konkurencija

Jedna zlatna olimpijska medalja, jedna zlatna i dvije srebrene svjetske medalje i dvije srebrene evropske medalje. Prema njegovom mišljenju, nedostaje mu baš ona koju je najteže osvojiti. Olimpijske igre su vrhunac, ali najveća koncentracija rukometnog kvaliteta leži u Evropi.

"Evropsko prvenstvo koje se ove godine igra u Hrvatskoj, najteže je takmičenje na svijetu. Sve su utakmice vrlo važne i značajne, puno reprezentacija konkuriše za zlatnu medalju i koncentracija kvaliteta je na najvišem nivou. Osim toga, rukomet je najjači dvoranski ekipni sport u Evropi. Na ovom prvenstvu će igrati aktuleni prvak Njemačka, olimpijski pobjednik Danska, svjetski prvak Francuska, viceprvak svijeta Norveška, Hrvatska i Španija. Olimpijske igre su vrh, ali ni one ne daju takvu koncentraciju kvaliteta kao što je to slučaj na Evropskom prvenstvu. Zbog toga smatram da će prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine biti najjače koje smo imali u posljednje vrijeme", kazao je Červar.

U grupi A se pored Hrvatske nalaze Srbija, Island i Švedska. Červar smatra da sreća nije pogledala Kauboje, ali je svjestan da je sami vrh potrebna pobjeda protiv najjačih selekcija.

"Kad pogledam kompletan žrijeb, onda mogu reći da nas sreća nije pogledala i da nikada nismo imali teže protivnike. Ako želimo doći do kraja, onda moramo pobijediti najjače u svijetu rukometa. Prvi protivnik nam je Srbija, ekipa s velikom tradicijom i ekipa koja s velikim motivom dolazi u Split, Island je ekipa koja je izuzetno borbena i ima pobjednički mentalitet, a tu je i Švedska koja se polako vraća na veliku scenu. Ukoliko prođemo u drugi krug, tamo se sastajemo s Francuskom i Norveškom i put do vrha ima osam stepenica ukoliko želimo ići do kraja", rekao je Červar.

S obzirom na ranije iznešenu statistiku, zlatna medalja na Evropskom prvenstvu bi bila kruna karijere Line Červara. Ipak, pored silne želje za dolazak na sami vrh selektor Hrvatske je upozorio na kvalitete ostalih reprezentacija i smatra da je za Hrvatsku veoma bitno to što je zadržala status rukometne velesile.

"Želje su jedno, a ono što će se desiti potpuno drugo. Lagao bih ako ne kažem da imamo visoke ambicije, ali ako kažem nešto više, onda ću biti bahat. Bilo bi nepravedno prema drugim reprezentacijama koje su sve ove godine bile na vrhu reći nešto više i, prema tome, mi kao domaćini imamo prednost, ali javno i glasno ne možemo garantovati da idemo po zlatnu medalju. Ipak, to ne znači da mi ne razmišljamo o samom vrhu, poštujemo naše protivnike i spremni smo na borbu za sami vrh. Hrvatska je tokom svih ovih godina zadržala poziciju rukometne velesile i puno igrača koji sada igraju su trenirali zajedno sa mnom, kroz klub ili reprezentaciju. Svi evoluiramo i učimo pa tako i ja. Smatram se kreativnim trenerom koji voli inovacije, pazi na detalje i mislim da igrači trebaju dati sve od sebe da u najbržem roku savladaju stvari koje se traže od njih", kazao je Čevar.

Još jedna smotra najboljih bez Bosne i Hercegovine

Ako rukometni zaljubljenici u Hrvatskoj imaju barem jednu noćnu moru, ona se na velikim takmičenjima i kroz historiju definitivno zove Thierry Omeyer. Červar smatra da kompletan problem leži u glavi igrača koji više razmišljaju o protivniku i njihovom učinku nego o onome što oni trebaju raditi.

"Bilo je puno povreda i poteškoća, kratko smo se pripremali i bili smo primorani da se okupljamo onako kako su nacionalna prvenstva završavala. Trenirali smo tijelo, glavu, tehniku, taktiku i kondiciju, a uz sve to bitno je promijeniti navike igrača iz klubova. Imali smo puno posla i ono što mogu reći, momci su dali svoj maksimum i vidjet ćemo šta će biti. Cjelokupan problem je što se više razmišlja o protivniku, nego o svojoj igri. Samopouzdanje treba tražiti u svojoj igri, protivnici se analiziraju, ali nijednog trenutka se ne smije desiti da Omeyer toliko omete naše igrače da u pojedinim trenucima ne mogu staviti 'tačku na i'. U moje vrijeme osvojili smo dva zlata i četiri srebra i rijetko koja zemlja veličine Hrvatske se može tako pohvaliti. Posljednjih sedam godina nismo igrali u finalu, ali smo osvojili četiri brozane medalje, što je opet rezultat koji u svakom trenutku treba poštovati", rekao je Červar.

Selektor Hrvastke, koji je posljednjih dana svakim dijelom tijela fokusiran na Evropsko prvenstvo, nemoguće je bilo a ne pitati za učinak rukometne reprezentacije BiH. Na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj će nastupati Srbija, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, a naše vrijeme opet, tek treba da dođe.

"Kao i uvijek, imam isto mišljenje što se tiče Bosne i Hercegovine. U toj zemlji se rađaju sjajni rukometaši, BiH ima veliki potencijal i treba pronaći razlog zbog čega se još uvijek čeka eksplozija rezultata. Rukometni savez treba biti jači i treba povezati zajedništvo, posvećenost i strast. Sport ima svoju ljepotu jer poštuje čovjeka, njegovo dostojanstvo, afirmira tijelo, duh i karakter. Sport ima privilegiju da daje igrače koji su spremni na preuzimanje odgovornosti, spremni na žrtvu i na odricanje, on u svakom trenutku pozitivno i pedagoški odgaja djecu. Ja uvijek kažem da je najbolja i najisplativija investicija ulaganje u našu djecu", završio je Červar.