Dobio državljanstvo Španije, ali...
0

Laszlo Nagy odlučio: U London idem u mađarskom dresu

Totalsport
Laszlo Nagy
Laszlo Nagy
U ponedjeljak je na svom Facebook profilu 31-godišnji rukometaš Veszprema Laszlo Nagy objavio da će na Olimpijskim igrama u Londonu nastupati za reprezentaciju Mađarske.

Prije malo više od mjesec dana, 27. aprila, Nagy se zakleo na vjernost Ustavu Kraljevine Španije dobivši špansko državljanstvo i stekavši pravo nastupa za Španiju na Olimpijskim igrama u Londonu. To mu je i bio cilj nakon 12-godišnje karijere koju je ovih dana okončao u Barceloni: zato je odbijao nastupati za Mađarsku od Svjetskog prvenstva u Zagrebu 2009. godine, s obzirom na pravilo Europske rukometne federacije o trogodišnjem počeku prije promjene nacionalnog dresa.

Nagy je u svom obraćanju navijačima otklonio mogućnost da je instituciju španskog državljanstva iskoristio da bi ucijenio Mađarski rukometni savez.

"Bila je to vrlo teška porodična odluka. Miješale su se emocije. Ipak, odlučio sam se za svoju prvu domovinu. Tako je to u sportu: stvari se mijenjaju iz dana u dan", objavio je Nagy izrazivši pritom zahvalnost Kataloniji i Španiji na svemu što je doživio tokom 12-godišnje karijere u Barceloni, koju je posljednjih sezona kapetanski predvodio.

Ostaje, međutim, upitno kako se predomislio, prihvativši pritom unosnu ponudu iz Veszprema iako mu je i Barca nudila poboljšani doživotni ugovor, samo nekoliko dana nakon što je dobio špansko državljanstvo.

Šta misle o njegovim potezima španski će reprezentativci i izbornik Valero Rivera Nagyju moći pokazati već na olimpijskom turniru, na kojem su u istoj grupi s Mađarima.

Ondje su još i tri prvoplasirane reprezentacije s ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Srbiji: Danska, Srbija i Hrvatska.