Rukomet
11

Kvalifikacije za OI: Slovenci idu u Rio, Španija ostala bez plasmana

Piše: Edin Isanović
Švedska - Španija (Foto: EPA)
Večeras je odigrano posljednje 3. kolo u tri grupe kvalifikacija za odlazak na Olipijske igre, koje će se u augustu ove godine održati u Rio de Janeiru, a poznati su i učesnici OI.

U Grupi 1 već ranije je bilo jasno da na OI idu Poljska i Tunis. U međusobnom duelu slavila je Poljska. Makedonija je savladala Čile i zauzela treće mjesto.

Kada je riječ o Grupi 2, Slovenija je očekivano porazila Iran, dok je Španija bila bolja od Švedske. U Brazil putuju Slovenija i Švedska. Iako su tri reprezentacije imale po 4 boda, otpala je Španija koja je u petak u nevjerovatnoj završnici poražena od Slovenaca.

U Grupi 3 Hrvatska je pobijedila Norvešku rezultatom 27:21. U fantastičnoj predstavi Kauboji su briljirali i već u prvom poluvremenu imali prednost od 14:7.

Izabranici Željke Babića tako su najavili trijumf protiv Norvežana koji su na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Poljskoj bili pravi hit. Premda su Vikinzi u drugom dijelu slavili 14:13, Hrvatska je sa ukupnih 27:21 izborila peti plasman na Olimpijske igre. Junak je bio golman Ivan Stevanović. Danska je očekivano pobijedila Bahrein i izborila završnicu.

Rezultati Grupe 1:

Tunis – Poljska 24:28

Makedonija – Čile 30:27

Grupa 1 (igra se u Gdansku, Poljska):

  1. Poljska 6
  2. Tunis 4
  3. Makedonija 2
  4. Čile 0

Rezultati Grupe 2:

Slovenija – Iran 33:17 Švedska – Španija 23:25

Grupa 2 (igra se u Malmeu, Švedska):

  1. Slovenija 4
  2. Švedska 4
  3. Španija 4
  4. Iran 0

Rezultati Grupe 3:

Hrvatska – Norveška 27:21

Danska – Bahrein 26:24

Grupa 3 (igra se u Herningu, Danska):

  1. Danska 5
  2. Hrvatska 4
  3. Norveška 3
  4. Bahrein 0

Plasman na Olimpijske igre koje će se od 6. do 21. augusta ove godine održati u Rio de Janeiru osigurali su: domaćin Brazil, prvak svijeta Francuska, prvak Azije Katar, prvak Afrike - Egipat, prvak Evrope Njemačka, druga iz Amerike – Argentina te reprezentacije koje su igrale u kvalifikacijama Poljska, Tunis, Slovenija, Švedska, Danska i Hrvatska.