Rukomet
113

Kauboji dalje nisu mogli: Španija prejaka za Hrvatsku, u finalu je čeka Njemačka

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
San nove generacije rukometnih reprezentativaca Hrvatske nije dugo trajao. Španija je u polufinalu slavila rezultatom 33:29 i prošla u finale gdje je čeka Njemačka.

Hrvatska je bolje otvorila meč i nakon pet minuta igre bilo je 4:1 za Kauboje. Sve do 22. minute Španija nije mogla prići bliže od tri gola razlike, a onda su sjajnom serijom 8:1 stigli do odličnog rezultata pred odlazak na odmor. Na semaforu je stajalo 18:14 za Španiju i samo jedna poruka za Hrvatsku - ponovo morate praviti čudo.

A Kauboji, uz svu borbu, do novog čuda nisu mogli. Snažni Španci predvođeni Garcijom, Aguinagaldeom i Riverom, nisu dopustili preokret. Vraćala se Hrvatska na "-1" u nekoliko navrata, ali kada su Španci u 55. minuti ponovo otišli na četiri poena razlike, bilo je skoro jasno ko će slaviti. Tračak nade mogao je vratti Štrlek u 58. minuti kada je imao sedmerac koji bi Hrvatsku vratio na "-2", ali De Vargas je zaustavio njegov udarac.

Pokazalo se da Hrvatskoj ne odgovara fizički dominantan protivnik. Slično je bilo i protiv Francuske. Španija je ipak bila za koplje jača i zasluženo je u finalu.

Šest od šest za Španiju imali su Garcija i Rivera, a odličan je bio i Aguinagalde sa pet pogodaka. Slišković je postigao pet golova za Hrvatsku, dok su do četiri brojali Štrlek, Kopljar i Marić. Golmani nijedne reprezentacije nisu briljirali. Šterbik i De Vargas su skupili devet, a Stevanović i Alilović sedam odbrana.