Rukomet
0

Karačić: Protiv Mađara imamo šansu

FENA
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u dodatnim kvalifikacijama za SP 2009. u Hrvatskoj igrat će protiv Mađarske. Prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića Mađari su favoriti u baražu, ali će bh. reprezentativci učiniti sve da bi prvi put izborili plasman na jedno veliko takmičenje

"Relativno smo zadovoljni protivnikom u baražu. Sigurno je da su Mađari favoriti, ali su na Evropskom prvenstvu pokazali da imaju određene slabosti. Dobro su pokriveni na svim pozicijama, imaju nekoliko vanserijskih igrača, ali im je glavni nedostatak oscijalacija u igri. Na EP-u smo vidjeli da se ne snalaze dobro s protivnicima koji igraju brzo i agresivno. Naša prednost je što uzvratni meč igramo na svom terenu, nadam se uz veliku podršku navijača", rekao je Karačić, koji je naglasio da će igrači imati maksimalnu logističku podršku saveza tokom priprema.

On je dodao da je kontaktirao s predstavnicima mađarskog saveza o mjestu odigravanja prvog susreta.

"Nisu odlučili u kojem će gradu odigrati meč, ali mi je rečeno da to neće biti u Budimpešti. Kada saznamo gdje ćemo igrati prvi meč i mi ćemo odlučiti da li ćemo igrati u Sarajevu ili u nekom drugom gradu. Odgovorit ćemo adekvatno na njihovu odluku", kazao je Karačić, dodavši da je veliki broj pripadnika navijačke skupine "BH Fanaticos" odmah po žrijebanju izrazio želju da im savez osigura ulaznice za meč u Mađarskoj.

"Dobili smo uvjeravanje mađarskog saveza da će naši navijači dobiti 15 do 20 posto ulaznica", dodao je.

Prvo okupljanje uoči susreta s Mađarima rukometaši BiH imat će u martu, kada će selektor Halid Demirović imati na raspolaganju i nekoliko novih igrača, među kojima i Bojana Skoku koji zbog povrede nije igrao u kvalifikacijama. Planirano je odigravanje nekoliko pripremnih utakmica, a zasad još nisu poznati protivnici.

"Nastojat ćemo da odigramo mečeve s najkvalitetnijim evropskim reprezentacijama. Dobili smo poziv rukometnog saveza Makedonije na turnir, a odluku o prihvatanju donijet će selektor Demirović nakon što sazna imena učesnika turnira", kazao je generalni sekretar RSBiH.

Prvi susret dodatnih kvalifikacija između BiH i Mađarske na rasporedu je u Mađarskoj 6. ili 7. juna, dok je revanš sedam dana kasnije u BiH.