Rukomet
11

Jasmin Mrkonja: Poljskoj dajem prednost nad Hrvatskom, Danska će eliminisati Španiju

Piše: D. B.
Jasmin Mrkonja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jasmin Mrkonja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Svjetskom prvenstvu za rukometaše, koje se održava u Kataru, danas će biti odigrane utakmice četvrtfinala, a sastaju se Hrvatska - Poljska, Katar - Njemačka, Danska - Španija i Slovenija - Francuska. Bivši selektor reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja je za portal Klix.ba analizirao parove četvrtfinala, a osvrnuo se i na nastupe reprezentacije BiH.

Od 16:30 sati snage će odmjeriti Hrvatska i Poljska. Mrkonja je prednost dao Poljacima.

"Bit će to veoma interesantna utakmica. Hrvati nisu pokazali neku pretjeranu snagu, mučili su se protiv Brazila, dok su Poljaci iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje i bolje. Zasluženo su u četvrtfinalu i očekujem izjednačenu borbu, a pobjednika bi mogla odlučiti poneka lopta. U reprezentaciji Hrvatske je došlo do određenih promjena, nema više igrača poput Balića i Lackovića. Ostao je Vori, no, nisu to više oni prekaljeni momci. Poljska je iskusna ekipa koja je na okupu dugo i njima dajem malu prednost zbog toga. Poljaci su puni elana i adrenalina, to bi možda moglo prevagnuti u njihovu korist", izjavio je Mrkonja za Klix.ba.

Francuska i Slovenija svoju utakmicu igraju 19:00 sati. Kada je riječ o prognozi pobjednika, za Mrkonju dvojbe nije bilo.

"Francuzi su apsolutni favoriti. Slovenija je napravila veliki uspjeh plasmanom na SP i eliminacijom Makedonije, a izborila je i kvalifikacije za učešće na Olimpijskim igrama. Oni će večeras odigrati bez opterećenja, ali iznenađenja neće biti. Francuska ide u polufinale. Sudeći prema slavlju u osmini finala, vidjelo se da su Slovenci već postigli ono što su željeli", jasan je bio bivši selektor BiH.

U susretu Katar - Njemačka (16:30 sati) je blagu prednost dao Nijemcima.

"Bit će ovo interesantan meč, Katar je domaćin, a Njemačka je ušla s wild cardom i to opravdala dobrim igrama. Nijemci su došli s kombinacijom iskusnih i mladih igrača, a Katar je favoriziran u odnosu na ostale kao domaćin. Nijemcima bih dao blagu prednost, jer je Katar sastavljen od igrača iz raznih dijelova svijeta, koji su došli da 'odrade posao', dok Nijemci dugo igraju zajedno i ugiranija su ekipa", smatra Mrkonja.

Susret Španije i Danske (19:00 sati) je okarakterisao kao derbi dana.

"Španija je sve svoje protivnike lagano 'samljela' i stigla u četvrtfinale, dok su Danci imali jedan neriješen rezultat. Ipak, ovo je derbi dana, nijanse će odlučivati. Obje ekipe imaju podjednake šanse za pobjedu, razlika neće biti velika. Prema mom mišljenju, Danska ide dalje", rekao je bh. rukometni stručnjak.

SP u Kataru vrijedno iskustvo za BiH, potreban nam je vođa

Mrkonja se osvrnuo na nastup reprezentacije BiH u grupi B.

"Svi smo zdušno sanjali SP u Kataru i to je najveći uspjeh u historiji BiH. Kada je riječ o grupnoj fazi, osim utakmice protiv Hrvatske, odigrali smo dobro, pokazali jaku odbranu i disciplinu. Međutim, sudijske odluke nisu bile u skladu s onim koje se donose u Evropi i u svijetu. Istina je da smo izgubili utakmice protiv Austrije, Tunisa i Makedonije, koje smo mogli dobiti. No, treba imati u vidu da nemamo iskustva i da smo prvi put na prvenstvu. Nije isto igrati kvalifikacije i utakmice na SP-u, sve je drugačije. Neko to dobro podnese, neko loše, pa neki igrači podbace, što je slučaj i kod nas", kazao je Mrkonja.

Rezultate bh. rukometaša smatra realnim, ali ističe da su morali učiniti sve da neslavno ne završe takmičenje u Kataru. Kao pozitivnu stranu je izdvojio to što su mladi igrači stekli vrijedno iskustvo.

"Realno je ono što se dogodilo u grupi B, ali smo utisak pokvarili utakmicama u President Cupu. Ekipa je već bila emotivno i fizički prazna. To nije bio pravi odnos snaga. Igrači su trebali sakupiti snage i ne dozvoliti teške poraze. Ipak, sve ovo će nam biti dobra škola. Mladi igrači su naš najveći dobitak, jer su braća Burić, Malinović, Perić i Janković stekli bitno iskustvo koje će nam trebati", izjavio je Mrkonja.

Kada je riječ o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj naredne godine, upozorio je na revanš protiv Bjelorusije.

"Danska je favorit u grupi, a Bjelorusiju moramo dobiti. Međutim, bit će nam mnogo teže u odnosu na prvu utakmicu jer je to druga ekipa kad igra Rutenka, koji je pravi vođa. Mi nismo imali pravog vođu na terenu da svojom igrom, ponašanjem i borbenošću povuče ostale. Rutenka nam je stoga veliko upozorenje šta nas čeka", kazao je bivši selektor.

Izdvojio je i pozitivne strane nastupa na SP u Kataru.

"Dobili smo neke mlade igrače, imat ćemo širu klupu i bilo bi sjajno da odemo na EP i nastavimo kontinuitet odlaska na veliko takmičenje, jer samo tako raste reprezentacija i pojedinci u njoj", završio je Mrkonja.