Rukomet
9

Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH raspravlja o načinu preregistracije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvršni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku razmatrat će aktivnosti vezane za preregistraciju saveza da bi zadržao pravni kontinuitet u skladu sa Zakonom o udruživanju u sportu.

Zakon nalaže da savez formiraju entitetski rukometni savezi. Otežavajuća okolnost za preregistraciju, održavanje osnivačke skupštine i usklađivanje novog statuta RS BiH, jeste što entitetski savez na nivou Federacije BiH još nije registrovan.

Po riječima generalnog sekretara RS BiH Smaje Karačića, registracija Federalnog saveza je u toku kod Ministarstva pravde Federacije BiH.

"RS FBiH je održao osnivačku skupštinu i predat je zahtjev za registraciju Ministarstvu pravde Federacije BiH i taj postupak je u procesu. Ne mogu da prejudiciram kada ćemo dobiti rješenje. Ukoliko ga dobijemo proces preregistacije RS BiH bio bi vrlo jednostavan. Ukoliko ne, onda idemo na način organizovanja po Zakonu o udruženjima, koji predviđa da savez mogu osnovati tri kantonalna saveza. Idemo da se taj problem riješi i da se postavljenji rok produži. Za to ipak treba malo više vremena, trebaju se održati skupštine, donijeti odluke, ima puno papirologije", kazao je Karačić za Fenu.

Smatra da bi se taj proces mogao riješiti u nekom "razumnom roku 30 do 60 dana, nakon izdavanja rješenja o Federalnom rukometnom savezu".

"U svakom slučaju u statutu koji bude usvojen će biti nastavljen kontinuitet, da je novi RS BiH pravni sljedbenik i da preuzima sve dosadašnje obaveze, što podrazumijeva i članstvo u IHF-u i EHF-u. Osnovno je da mi postojeći statut moramo usladiti sa zakonom. Postoje ta dva modaliteta, a mi ćemo vidjeti na koji način. Ne vidim nijedan razlog da se to ne uradi i da to ne bude riješeno", zaključio je Karačić.