Rukomet
0

Historijski uspjeh bh. rukometa

FENA
Plasmanom na Evropsko prvenstvo u augustu u Češkoj muška rukometna kadetska reprezentacija BiH (U-18) napravila je historijski uspjeh, postavši prva rukometna selekcija koja se plasirala na jedno veliko takmičenje.

Mladi rukometaši BiH ujedno su i prvi omladinski tim uopće iz BiH koji se plasirao na EP, čime su potvrdili da je rukomet trenutno najkvalitetniji ekipni sport u našoj zemlji.

Na kvalifikacijskom turniru u Banjoj Luci kadeti BiH osvojili su prvo mjesto u konkurenciji Luksemburga, Holandije i Francuske, koja je prije početka takmičenja važila za prvog favorita.

"Dokazali smo da smo najkvalitetnija ekipa na ovom turniru. Pohvalio bih zalaganje svih igrača, koji će, vjeruje, imati dobre rezultate i kada budu seniorski reprezentativci", rekao je selektor kadetske reprezentacije BiH Aleksandar Dugić na pres-konferenciji.

Kadete BiH nakon žrijeba očekuju pripreme za evropsko prvenstvo, na koje, kako kaže Dugić, odlaze s velikim očekivanjima.

"Sigurno je da nećemo ići samo da bismo učestvovali. Vjerujem u ove igrače i mislim da ćemo svim ekipama biti težak protivnik. Uz adekvatne pripreme možemo očekivati dobar rezultat u Češkoj", rekao je Dugić.

Rukometna reprezentacija BiH prvi put je nastupila u Banjoj Luci, što se pokazalo kao dobar potez Rukometnog saveza BiH. Prema riječima generalnog sekretara RSBiH Smaje Karačića, mladi rukometaši BiH imali su veliku podršku, posebno u posljednjoj utakmici te je najavio odigravanje susreta seniorske reprezentacije u tom gradu.

Evropsko kadetsko prvenstvo u Češkoj na rasporedu je od 8. do 18. augusta.