Rukomet
11

Halid Demirović za Klix.ba: Bh. rukometaši se nikoga ne boje

Piše: Edin Isanović
Halid Demirović
Halid Demirović
Halid Demirović, bivši selektor rukometne reprezentacije BiH prokomentarisao je za Klix.ba šanse našeg državnog tima na Svjetskom prvenstvu koje za nekoliko dana počinje u Kataru.

U uvodu je naglasio kako je sam odlazak na ovo nadmetanje veliki uspjeh.

"Učešće na Svjetskom prvenstvu je historijski uspjeh. Lijepo je vidjeti da smo uopšte u Kataru, da smo se kvalifikovali. Izbaciti Island u baražu je velika stvar i veliki rezultat. Oni su posljednjih 20 godina učesnici i velikih takmičenja. Konstantno su bili među prvih osam, a često i među četiri. Sigurno, zemlja sa velikom rukometnom tradicijom, to je velesila u ovom sportu. Pobjeda BiH odjeknula je u cijelom rukometnom svijetu. Bh. selekcija, koja je sada grupa mlađih i starijih igrača na čelu sa selektorom Markovićem, napravila je iznenađenje. Sa pozitivnom atmosferom idemo na prvenstvo i to je naša snaga“, kazao je Demirović.

Potom se osvrnuo na grupu u kojoj se nalazi BiH na planetarnom izlogu rukometa u Kataru.

"Hrvatska je favorit grupe. Mislim da će bez problema ići u naredni krug. Uz Španiju, Dansku i Francusku favoriti su prvenstva. Što se tiče ostalih, sa svima možemo igrati. U prošlosti kada smo odmjerili snage sa reprezentacijama Makedonije, Tunisa, Austrije... pobjeđivali smo, ali i gubili. Nema tu nekog iznenađenja ili nepoznanice. Puno će zavisiti od forme i sreće na dan utakmice. Vrlo je važno da to igrači znaju. Međutim, selektor Marković je usadio u njih da se nikoga ne boje i da idu naprijed. To je izuzetno pozitivno. Iran sam ostavio posljednji za komentar. Sa njima igramo prvu utakmicu i to je izuzetno važan meč. Trebamo ih savladati i uhvatiti zalet za Austriju. Oni su se kvalifikovali kao azijski predstavnik, a izbacili su Južnu Koreju koja je tradicionalno dobra reprezentacija. Zato ih ne bismo smjeli potcijeniti, niti pomisliti da će biti lako. To je vrlo opasno“, dodaje naš sagovornik.

Prokomentarisao je i šanse za plasman u naredni krug.

"Bio bi veliki uspjeh proći dalje na debitantskom nastupu. No, i ako se to ne desi, neće biti neuspjeh. Samo učešće je veliki plus za bh. rukomet. Da bismo prošli dalje treba nam pet bodova. Sve pokazuje da trebamo pobijediti Iran i još jednog suparnika. Također, sa jednom selekcijom trebamo odigrati neriješeno. Čak možemo otići u drugi krug i sa četiri boda. No, na prvenstvu se treba boriti za svaki gol i za svaku loptu. Gol razlika može odlučiti. Prije nekoliko godina Slovenija je zbog gol - razlike jednog gola ušla u polufinale. Da je izgubila utakmicu sa dva pogotka razlike igrala bi utakmicu za sedmo i osmo mjesto. Propozicije takmičenja nalažu da se igra za svaki gol“, zaključio je Demirović.