SP rukometaša
0

Francuzi opet u lovu na zlato

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Francuska rukometna reprezentacija igrat će još jedno veliko finale. Na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj pobijedili su domaćina 29-26 (15-12) i tako će braniti zlatnu medalju osvojenu na posljednjem prvenstvu koje je organizirala Hrvatska prije dvije godine.

Francuska je tako po peti put ušla u finale, nakon 1993., 1995., 2001. i 2009. godine, a lovit će u finalu četvrtu krunu. Uprkos domaćem parketu i podršci navijača Švedska se nije mogla suprotstaviti moćnoj Francuskoj koja je kontrolirala utakmicu od samog početka.

Zadnji kontakt je Švedska imala na početku utakmice (4-4) nakon čega je samo slijedilo povećanje prednosti Francuza. Na poluvremenu je Francuska imala 15-12, a u petnaestoj minuti nastavka čak plus sedam (24-17) kada se počelo jasnije nazirati da Francuskoj ni Švedska ne može nauditi na ovom prvenstvu. Ipak, Švedska je uspjela unijeti malo dramatike u ogled, te su tri minute prije kraja došli na mali zaostatak 26-24.

Ali, tada su ostali s igračem manje, a Francuzi su neumoljivo koristili kontre za pobjedu. Uz uvijek inspiriranog golmana Thierryja Omeyera (koji je imao skoro 40 posto odbrana tokom ogleda) briljirao je i Bertrand Gille sa osam pogodaka iz isto toliko pokušaja. Uz sjajnu napadačku utakmicu Gille je bio jednako dobar u odbrani.

U finalu će Francuska igrati protiv boljeg iz drugog polufinala u kojem, u nastavku dana, igraju Danska i Španija.

SP rukometaša, polufinale:

Francuska - Švedska 29-26 Danska - Španija (kasnije)