EP u rukometu
0

Francuska je prvak Evrope!

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Francuski rukometaši pobijedili su Hrvatsku 25-21 (12-12) u finalu Europskog prvenstva u Beču, i tako naslovu aktuelnih olimpijskih i svjetskih prvaka pridodali i onaj kontinentalni.

Bila je ovo repriza prošlogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj. Opet je Francuska bila bolja od Hrvatske, prije godinu dana u Zagrebu 24-19, a ovoga puta sa sličnim rezultatom, 25-21.

Početak dvoboja bio je obećavajući za Hrvatsku, koja je konstantno vodila tokom cijelog prvog poluvremena, a najviše s tri pogotka razlike, 12-9, nakon što je Domagoj Duvnjak poentirao dvije minute i 23 sekunde prije kraja prvog poluvremena. Međutim, Francuzi su ekspresno izjednačili do kraja poluvremena na 12-12. Duvnjak je u prvom napadu u drugom poluvremenu zabio za 13-12, a onda su Francuzi napravili novu seriju, ovoga puta 5-0, te su pobjegli na 17-13.

Hrvatska se do kraja susreta nije oporavila od tog šoka, iako je Balićev gol 12 minuta prije kraja dvoboja za smanjenje francuskog vodstva na 19-18 podgrijao nadu da bi Hrvatska u završnici mogla osvojiti svoje prvo europsko zlato. Nije se dogodilo, Francuska je opet bolje odigrala završnicu dvoboja i zasluženo proslavila pobjedu i još jedan naslov.

Vedran Zrnić bio je najbolji strijelac Hrvatske sa sedam golova. Šest od njih zabio je iz sedmeraca (6-7). Ivano Balić postigao je četiri gola iz pet pokušaja, Duvnjak je dodao tri pogotka, Vori, Vuković i Štrlek po dva, a jednom se u strijelce upisao Kopljar. No, za igrača Hrvatske opet je službeno bio proglašen odlični golman Mirko Alilović sa 13 odbrana i 36 posto uspješnosti.

''Tricolore'' su predvodili Nikola Karabatić sa šest i Luc Abalo s četiri pogotka. Golman Thierry Omeyer upisao je 12 odbrana (32 posto).

Francuzima je ovo 12. medalja s velikih takmičenja. Na Europskim prvenstvima bili su zlatni 2006., a bronzani 2008. godine. Sada su opet zlatni. Hrvatska se, pak, dokopala svoje devete velike medalje, a treće na smotrama starog kontinenta, nakon bronze 1994. i srebra 2008. godine.

Rezultati:

finale: Francuska - Hrvatska 25:21 (12:12)

za 3. mjesto: Poljska - Island 26:29 (10:18)