Rukomet
2

EP u rukometu: Njemačka savladala Dansku i prošla u polufinale, Danci pred ispadanjem

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka je pobjedom nad Danskom (25:23) u posljednjem kolu grupe 2 Evropskog rukometnog prvenstva u Poljskoj izborila polufinale, dok je Danska pred ispadanjem.

Njemačka je tako zaokružila sjajno odigrani drugi krug Evropskog prvenstva u kojem su upisali tri pobjede. Najprije su demolirali Mađarsku rezultatom 29:19, a onda minimalno slavili protiv Rusije (30:29).

Veći dio prvo poluvremena Danska je imala vodstvo i na odmor je otišla uz vodstvo 13:12. Njemačka je serijom 3:0 došla do dva gola prednosti na otvaranju drugog poluvremena, ali je Danska već do 42. minute preokrenula i povela s 18:16. U 53. minuti Njemci smanjuju razliku na 23:22, a onda sasvim neočekivano do kraja meča ne dopuštaju Dancima da postignu gol, dok su Njemci postigli tri za konačnih 25:23.

Fath je sa šest golova predvodio Njemačku, a sjajni Hansen upisao je sedam golova za Dansku.

Danska za prolaz dalje treba pobjedu Rusije nad Španijom, a Dancima zbog boljeg međusobnog omjera protiv Španije odgovara i remi u tom meču. Problem za Dansku je što su Španci favoriti.

Ranije je Švedska je rezultatom 22:14 porazila katastrofalnu Mađarsku. Po pet golova postigli su Ostlund i Nilsson za Šveđane, a isti broj golova upisao je Bodo za Mađare.

Tabela grupe 2:

  1. Njemačka 8
  2. Danska 7
  3. Španija 6 (-1)
  4. Švedska 4
  5. Rusija 3 (-1)
  6. Mađarska 0