Četiri ekipe izborile završnicu
0

EP u rukometu: Hrvatska u polufinalu protiv Srbije

Totalsport
Nakon utakmica Danska - Švedska, odnosno, Španija - Slovenija, poznati su polufinalni parovi na Evropskom rukometnom prvenstvu, kojem je ovog januara domaćin Srbija.
Hrvatski rukometaši će sa Srbijom igrati za finale (Foto: AFP)
Hrvatski rukometaši će sa Srbijom igrati za finale (Foto: AFP)
Za ulazak u finale će se boriti srpski i hrvatski rukometaši, te danski i španski. S obzirom da je Španija u zadnjem 5. kolu grupe II pobijedila Sloveniju 35-32 osigurala je prvo mjesto u grupi, a Hrvatska je time završila takmičenje na drugom, bez obzira na ishod zadnjeg meča s Mađarskom.

U grupi I je i prije bilo poznato da je Srbija najbolja, dok je Danska pobjedom protiv Švedske 31-24 preskočila i Njemačku i Poljsku, te osigurala polufinale.

Poljska je pobjedom 33-32 protiv Njemačke otvorila šansu za polufinale sebi, ali i Danskoj i Makedoniji. Na kraju je sve završilo slavljem Danaca koji su svoj dio posla obavili bez greške. Savladali su Švedsku 31-24 u utakmici gdje su se odmah na stratu odvojili od suparnika na veliku razliku.

Španija je pobijedila Sloveniju 35-32, te je tako sa sve tri pobjede u drugom krugu osigurala nastavak borbe za medalje. Slovenija je vodila većim dijelom utakmice, u drugom periodu nastavka i sa 24-21, ali su Španci serijom pogodaka okrenuli utakmicu i na kraju slavili bez stresova.

U posljednjim utakmicama grupe I i II se sastaju Srbija i Makedonija, te Hrvatska i Mađarska. Poznato je i da će polufinale Hrvatska i Srbija igrati u petak (17:45 sati) u Beogradu.

EP u rukometu, 5. kolo:

Grupa I:

Poljska - Njemačka 33-32 Danska - Švedska 31-24 Srbija - Makedonija (kasnije)

Redoslijed: 1. Srbija 7 (-1), 2. Danska 6, 3. Poljska 5, 4. Njemačka 5, 5. Makedonija 3 (-1), 6. Švedska 2.

Grupa II:

Francuska - Island 29-29 Španija - Slovenija 35-32 Hrvatska - Mađarska (kasnije)

Redoslijed: 1. Španija 9, 2. Hrvatska 6 (-1), 3. Slovenija 4, 4. Island 3, 5. Mađarska 3 (-1), 6. Francuska 3.