Rukomet
14

Enid Tahirović: Sponzori na novac koji daju Savezu moraju plaćati porez, zbog toga je sve teže

Piše: O. T.
Enid Tahirović, krajnje lijevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Enid Tahirović, krajnje lijevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iza nas je "rukometni januar" u kojem se reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala u baraž za Svjetsko prvenstvo i kada je Evropa dobila novog prvaka - Njemačku. Predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine i nekadašnji kapiten reprezentacije Enid Tahirović za Klix.ba govorio je o tim događajima s posebnim osvrtom na stanje u Savezu.

U baražu za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine igrati u Francuskoj naša reprezentacija dobila je Švedsku, osmoplasiranu reprezentaciju s aktuelnog Evropskog prvenstva u rukometu. Tahirović nije zadovoljan žrijebom.

Švedska teža nego Island

"Nisam želio Švedsku zato što ni osmo mjesto koje su osvojili na Evropskom prvenstvu nije mjerilo njihovog kvaliteta. Zaslužili su više. Igrali su mnogo bolje nego što plasman pokazuje. Niko ih nije nadigrao. Pored toga, imaju veliki rejting u svjetskom rukometu, što može odigrati ulogu. Nisu nam šanse velike, ali nisu bile ni protiv Islanda", kazao je predsjednik Rukometnog saveza BiH o mečevima koji nas čekaju od 10. do 16. juna.

Iako koristi Island kao primjer da i ovaj put možemo iznenaditi, Tahirović ipak dodaje da se Šveđani čine težim nego što se činio Island.

"Švedska mi je teža nego što je bio Island. Oni su nas tada malo potcijenili, nije im bilo Arona Palmarssona od kojeg mnogo zavise i niko nije očekivao da možemo proći. Mislim da je sada teže. Ali, imamo šanse da napravimo još jedan podvig", smatra Tahirović.

Naša reprezentacija će do juna, zbog obaveza igrača prema svojim klubovima, imati samo jednu priliku da se sastane i to u prvoj polovici aprila. Ali, i tada će se najviše polemisati o tehničkim detaljima.

Za učešće na prvenstvu u Kataru dali 25.000 franaka

Plasman na Svjetsko prvenstvo značio bi mnogo zbog promocije bh. rukometa, ali nije to tako "bajno" kada govorimo o finansijskoj "injekciji". Za razliku od FIFA-inog odnosa prema fudbalskim savezima, od EHF-a nema apsolutno nikakve nagrade.

"Naravno da nema. Ja fudbal već dugo ne nazivam sportom. To je biznis. Mi kao i većina drugih sportova plaćamo učešće. Za Svjetsko prvenstvo u Kataru platili smo 25.000 švicarskih franaka da bi uopšte učestvovali. Francuzi su za titulu dobili 100.000 dolara. Sada to usporedite sa fudbalom gdje se dobije 10 miliona maraka kada se ode na Mundijal...", slikovito opisuje nekadašnji kapiten naše reprezentacije.

Jedina nada za Rukometni savez BiH su sponzori i država. A tu je priča ista. Nažalost. Još je tužnije kada saznamo neke detalje o kojima se ne priča puno, a to je porez koji se traži od sponzora koji zapravo samo žele pomoći.

Sponzori moraju plaćati porez na novac koji daju RSBiH

"Slovačka je od Ministarstva za sport dobila oko 1,5 miliona eura za godinu dana. Mi smo dobili nulu. Mi se trudimo da nađemo i sponzore i da nam država pomogne, ali nažalost izuzetno je teško. Ni sistem za ulaganje nije napravljen na ispravan način. Recimo, ona firma koja nas želi sponzorirati mora platiti porez na to. Dakle, umjesto da naši sponzori imaju olakšice od države, oni moraju platiti porez na ono što su uložili da nam pomognu.

U stranim državama to se vodi kao olakšica. Dok god je tako, teško da će se nešto nabolje promijeniti. Ne samo u rukometu, nego i u košarci, i ostalim sportovima. Nekada se pitam da li ovo ima svrhe. Tri-četiri čovjeka koja rade sa mnom u Savezu se bore za reprezentaciju, dok ljudi koji vode ovu državu ne pokazuju nikakvo interesovanje", zabrinutim tonom govori Tahirović.

Zato smo i putovali autobusom u slovački Hlohlovec. Umjesto da sve liči na putovanje na ključnu utakmicu kvalifikacija, odlazak rukometnih Zmajeva na presudnu utakmicu grupe faze bio je sličan studentskom pohodu. Međutim, igračima je to motivacija.

Igračima nebriga države služi kao motiv

"Igrači znaju gdje živimo i gdje radimo, te kako sve funkcioniše. Oni sve to razumiju. Ovdje samo tri-četiri čovjeka rade oko reprezentacije, čekamo da se i drugi uključe. Igračima je motivacija nebriga mnogih prema Savezu i prema njima samima", dodaje Tahirović.

Ukratko, Tahirović je dao svoje viđenje minulog Evropskog rukometnog prvenstva u Poljskoj gdje je titulu odnijela Njemačka i gdje smo vidjeli mnoga iznenađenja poput pobjede Norveške nad Francuskom ili čudesnim trijumfom Hrvatske nad Poljskom.

"Ovo je bilo Evropsko prvenstvo sa najviše iznenađenja. Niko nije očekivao od Njemačke da postane prvak. Možda mi je najveće iznenađenje Norveška koja je igrala fantastičan rukomet. Podbacili su Francuzi i Danci, Hrvatska je vjerovatno zadovoljna. Uglavnom, mogli smo uživati u rukometu", kazao je za kraj razgovora Tahirović.