Rukomet
0

EHF formira arbitražnu komisiju zbog žalbe RS BiH

FENA
Evropska rukometna federacija (EHF) u narednim danima će razmatrati žalbu Rukometnog saveza BiH (RS BiH), uloženu na kaznu, koju je evropska kuća rukometa izrekala zbog prekida revanš utakmice baraža između reprezentacija BiH i Mađarske.

EHF je 18. juna kaznio RSBiH sa 7.500 eura i dvije utakmice igranja na domaćem parketu bez prisustva publike u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, dok je prekinuti susret registriran 24:27 u korist Mađara.

Prema riječama generalnog sekretara RS BiH Samaje Karačića, iz EHF-a najavljeno je formiranje Arbitražne komisije, koja će razmatrati žalbu. Tročlanu komisiju će sačinajvati predstavnici Portugala, Grčke i Izreala.

U žalbi RS BiH od EHF-a se zahtijevaja jedna od tri solucije - da prekinuta utakmica bude regitrirana 10:0 u korist bh. reprezentacije, ponovno igranje revanš utakmice bez prisustva publuke ili nastavak utakmice od 49. minute, odnosno od rezultata 24:27.

"Mišljenja smo da je utakmica prekinuta bez ikakvog valjanog razloga i na način koji nije predviđen propozicijama EHF-a. Jasno je da je reprezentacija Mađarske odbila nastavak utakmice i to je jedini razlog za prekid. Smatramo da je delegat utakmice inscenirao prekid da bi prebacio odgovornost na račun RSBiH", kazao je Karačić.

Iako su u RS BiH svjesni da su minimane šanse da EHF pozitivno odgovori na žalbu, Karačić navodi da će Savez istrajati u traženju pravde i najavljuje podnošenje tužbe vansportskim insitucijama - Evropskom sudu u Strazburu kao i nadoknadu štete zbog izgubljene dobiti, koja će biti prouzrokovana neučestvovanjem naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Hrvatskoj.