Rukomet
14

Dragan Marković: Ključ prolaska u drugi krug leži u prvim mečevima

Piše: A. D.
Detalj sa današnje pressice u Sportskom savezu Mostara
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Malu svečanost u Sportskom savezu Grada Mostara danas su upotpunili najbolji rukometaši naše zemlje, selektor Dragan Marković i njegove kolege iz stručnog štaba, kao i premijer FBiH Nermin Nikšić, odnosno gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić.

U ime domaćina prisutnima se obratio gradonačelnik Bešlić.

“Čestitam Sportskom savezu Grada Mostara na ostvarenim rezultatima u 2014. godini. Čestitke naravno idu i našim rukometašima kojima u ime svih građana Mostara želim sretnu i uspješnu novu godinu. Ja se nadam da će se direktno plasirati na Olimpijske igre u Rio de Jeneiru. Građani Mostara su uz njih jer su oni istinski primjer sportista koji se tom plemenitom vještinom bave iz ljubavi. U Mostar su svi uvijek dobro došli. Naš grad je jedini multietnični grad u državi, a najbolja potvrda mojih riječi je prijem koji su oni u minulim danima imali u Mostaru”, rekao je između ostalog Bešlić.

Nermin Nikšić će biti jedan od naših navijača u Kataru. Rukometašima je poželio dobro zdravlje i uspjeh u novoj godini, te plsman na Olimpijske igre u Rio de Jeneiru.

“Na ove momke gledam kao na prijatelje i znam da su prezadovoljni gostoprimstvom u Mostaru. Za svu ljubav koju im nesebično dajemo, oni će odgovoriti svojim igrama u budućnosti i znojem natopljenim dresom sa našim grbom. U ovo doba prije godinu dana novu godinu sam čestitao Safetu Sušiću, a danas je čestitam mom prijatelju Marki i njegovim igračima. Želim im da u narednoj godini budu najveće razočarenje i da iz Katara donesu samo srebrenu medalju. Naravno, malo se šalim zbog toga što nažalost živimo u zemlji u kojoj kada se plasirate na Svjetsko prvenstvo svi očekuju da postanete svjetski prvaci. Ja vjerujem u drugi krug, a kasnije šta nam sreća i Bog podare. Želim im da budu prvi bosanskohercegovački tim koji će se plasirati na Olimpijske igre. Ovo je uz moje ogromne simpatije prema svim našim reprezentacijama, ipak najbosanskohercegovačkija selekcija”, rekao je Nikšić.

Nakon Nikšića riječ je dobio selektor Dragan Marković koji je izrazio zahvalnost Gradu Mostaru na toplom dočeku, kao i premijeru na nesebičnoj podršci u minulim godinama.

“Hvala premijeru Nikšiću koji je od prvog dana uz mene i moje izabranike. On je uz moje igrače jedan od najzaslužnijih ljudi za naš uspjeh. Ovo nisam želio kazati tokom predizborne kampanje jer to nije moj stil. Hvala i našim domaćinima u Mostaru koji su nas svih ovih dana držali kao malo vode na dlanu. Mi ćemo se odužiti dobrim igrama i rezultatima”, poručio je Marković.

Selektor još uvijek nije donio odluku koji će reprezentativac otpasti sa spiska putnika za Katar.

“Odluku ćemo donijeti nakon večerašnjeg treninga. Znate da imamo evidentan problem sa desnom stranom, kao i na poziciji halfa. Dodsadašnjim dijelom priprema sam prezadovoljan. Sretan sam što je ovo generacija koja tek dolazi na veliku scenu. Uz par iskusnih igrača, to su većinom mladići koji imaju po dvadesetak godina, a sa nama je i šest juniora”, dodao je Marković, osvrnuvši se na sinoćnji meč u Čapljini.

“Utakmica je bila u drugom planu. Hvala organizatoru na pozivu i Čapljincima na divnom ambijentu. Smatram da smo učinili veliku stvar. Važno je da se niko nije povrijedio.”

Zdravstveni bilten najveća je Markovićeva briga pred put u Katar.

“Ostali smo bez Panića, Prce radi po posebnom režimu, a Ivo je hvala Bogu dobro. Sinoć se vidjelo da je u dobroj formi i da se pauza nije negativno odrazila na njega i njegovu formu. Trenutno je Mirsad Terzić jedini igrač koji veći dio vremena može igrati u dva smjera”, riječi su Markovića, koji ima jasan cilj pred Svjetsko prvenstvo.

“Naš je cilj pobijediti prve dvije utakmice, pa onda čekati treću za drugi krug. Ključ prolaska po meni leži u prvim mečevima.”

Selektor Dragan Marković od predstavnika Sportskog saveza Grada Mostara na poklon je dobio umjetničku sliku sa motivom Starog mosta, dok je Marković uzvratio sa rukometnim loptama na kojima su se našli potpisi svih reprezentativaca. Lopte sa potpisima dobili su i Bešlić, odnosno Nikšić.