Rukomet
153

Domaćin izašao nakraj i sa Poljacima: Katar je prvi finalist rukometnog SP-a

Piše: A. D.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukometaši Katara prvi su finalisti Svjetskog rukometnog prvenstva koje se u minulih 14 dana igra upravo u ovoj zemlji. Katarani su nošeni svojim navijačima porazili Poljsku rezultatom 31:29.

Katar je zahvaljujući dobroj igri, ali i naklonosti arbitara uspio postati prva azijska zemlja u finalu Svjetskog prvenstva.

Meč su bolje otvorili Poljaci koje je na startu predvodio sjajni Jurecki. Poljska je u devetoj minuti prvi put imala višak od dva gola. Bilo je 6:4, potom 10:8 u 19. minuti, nakon čega su domaćini igrači zaigrali mnogo bolje. Plod takve igre bio je rezultatski preokret, pa su Katarani na pauzu otišli sa plus tri, 16:13.

U nastavku Katarani nastavljaju tamo gdje su stali na kraju prvog poluvremena, pa uskoro dolaze i do plus pet. Poljaci se na drugoj strani nisu predavali i hvatali su rezultatski priključak dolaskom do minus dva.

Ključni gol za pobjedu Katara postigao je igrač naših korijena Eldar Memišević u 56. minuti, a jednako važan bio je i pogodak Markovića za 30:27 iz sedmerca. Na kraju je završilo 31:29 u korist Katara.