Austrija
0

Danas počinje 9. evropsko rukometno prvenstvo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U austrijskim gradovima Beču, Grazu, Innsbrucku, Linzu i Wiener Neustadtu danas počinje 9. evropsko muško rukometno prvenstvo.

Naslov evropskih prvaka brane Danci, koji su prije dvije godine slavili u Norveškoj.

Na dosadašnjim evropskim prvenstvima najviše uspjeha imala je Švedska, sa četiri titule (Portugal 1994., Italija 1998., Hrvatska 2000. i Švedska 2002.), po jednom prvaci su bili Rusija (Španija 1996.), Njemačka (Slovenija 2004.), Francuska (Švicarska 2006.) i Danska (Norveška 2008.).

Na najkvalitetnijem rukometnom turniru na svijetu, gdje je konkurencija znatno jača nego na svjetskom prvenstvu ili olimpijskim igrama, u najužem krugu favorita nalaze se selekcije Francuske, Poljske, Danske, Islanda i Hrvatske.

U A-grupi (Graz) igrat će Hrvatska, Rusija, Norveška i Ukrajina, u B-grupi (Linz) Danska, Island, Srbija i Austrija, u C-grupi (Innsbruck) Slovenija, Njemačka, Poljska i Švedska, te u D-grupi (Wiener Neustadt) Francuska, Španija, Mađarska i Češka.

Iz prvog dijela u nastavak takmičenja će se plasirati po tri najbolje reprezentacije iz svake grupe. U drugom dijelu ukrštaju se ekipe iz A i B te iz C i D grupe. Utakmice drugog dijela novoformirane Prve grupe igrat će se u Beču, a Druge u Innsbrucku. Završne utakmice - za peto mjesto, polufinala, te susreti za konačno treće i prvo mjesto igrat će se zadnja dva dana takmičenja, 30. i 31. januara, u austrijskoj prijestolnici.

Pet najboljih reprezentacija s ovogodišnjeg EP izborit će direktan nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će naredne godine organizirati Švedska. Ostale reprezentacije će ulaznice za SP morati izboriti kroz dodatne kvalifikacione utakmice (baraž), koje će se igrati u junu.