Rukomet
248

Čuda su moguća: Hrvatska razmontirala Poljsku u njenom dvorištu i prošla u polufinale

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Zapamtite Krakow! Hrvatska je napravila čudo, jednu od najvećih rukometnih senzacija i uništila Poljsku u njenom dvorištu pred 15 hiljada navijača osramotivši je rezultatom 37:23.

Hrvatska je trebala pobjedu od minimalno 11 golova razlike, Poljska sve osim poraza težeg od četiri gola razlike. A sve su pratili aktuelni olimpijski, svjetski i evropski prvaci Francuzi koji su se nadali da će Hrvatska slaviti razlikom od pet do 10 golova čime bi ispali i Poljska i Hrvatska, a Francuska bi išla dalje. I sve je izgledalo moguće osim pobjede Kauboja s 11 ili više golova razlike. Ipak, desilo se.

Kada je Francuska prije četiri dana srušila Hrvatsku rezultatom 32:24, svi su otpisali Kauboje. Svi, osim njih samih. Oni su i dalje vjerovali. Pod vodstvom Željka Babića Kauboji su ispisali historiju.

Kada su u 12. minuti poveli rezultatom 5:1 niko ni tada nije pomišljao da bi Poljaci mogli puknuti kao kokice. Nije se to očekivalo ni kada je uslijedio revolveraški okršaj u drugoj polovini prvog poluvremena kada su pogađali i jedni i drugi, a Hrvatska na odmor otišla s razlikom 15:10. Nadala se najviše Francuska.

A onda je uslijedio uragan. Serija od 8:0 za devet minuta nagovijestila je čudo. Bilo je 23:10 i Hrvatska je od ničega došla u situaciju da ima sve. Uzalud je bilo navijanje Poljaka u njihovom Krakowu, uzalud molitve Francuza u njihovom hotelu. Noć je bila rezervirana za novu generaciju Kauboja osakaćenju povredama i oproštajima velikana. Nije bilo Vorija, Lackovića, Metličića ili čarobnjaka Balića na koje je rukomet navikao. Gol-mašina Manuel Štrlek s 11 golova iz 11 pokušaja predvodio je novu generaciju u kojoj i Domagoj Duvnjak može imati učinak jedan od šest, a da se pregazi Poljska u Poljskoj i u najvažnijoj utakmici prvenstva.

Tabela grupe 1:

  1. Norveška 7
  2. Hrvatska 6
  1. Francuska 6
  2. Poljska 6
  3. Makedonija 2
  4. Bjelorusija 1