Rukomet
0

Četiri bh rukometne selekcije u martu na međunarodnoj sceni

FENA
U drugoj polovini marta čak četiri bosanskohercegovačke rukometne selekcije očekuju nastupe na međunarodnoj sceni.

Najbolji rukometaši BiH, koji počinju prvu fazu priprema za junske susrete baraža protiv Mađarske za nastup na svjetskom prvenstvu 2009. godine u Hrvatskoj, od 20. do 23. marta učestvovat će na međunarodnom turniru u Skoplju. Pored BiH i selekcije domaćina Makedonije, na turniru će još igrati reprezentacije Srbije i Turske. Selektor Halid Demirović ranije je objavio širi spisak igrača na koje računa za nastup na ovom turniru, a konačan spisak putnika za Skoplje bit će objavljen naredne sedmice.

Muška juniorska selekcija će od 21. do 23. marta u Nikšiću (Crna Gora) učestvovati na kvalifikacionom turniru za nastup na evropskom prvenstvu. Uz ekipe domaćina i BiH na turniru će još igrati juniori Švedske i Slovenije. Dvije prvoplasirane ekipe na turniru izborit će nastup na EP-u, koji će u julu biti održan u Rumuniji.

Selektor juniora Aleksandar Dugić ranije je objavio imena 16 igrača, koji će braniti boje naše zemlje u Nikšiću. Na spisku su: golmani: Adis Kamberović, Edin Tatar i Nikola Knezović; krilni igrači: Deni Velić, Faruk Vražalić i Milan Duvnjak, pivoti: Damir Salman i Stanko Sabljić; bekovi: Goran Šarenac, Ivan Perić, Esad Zečević, Alen Ovčina, Filip Jojić, Emir Suhonjić, Mirza Mimić i Marko Panić. Okupljanje bh. juniora planirano je 10. marta u Međugorju.

Ženska juniorska reprezentacija naše zemlje (U20) učestvovat će u evropskim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Kvalifikacioni turnir će se igrati u rumunskom gradu Burzau. Uz BiH i Rumuniju na turniru će još igrati ekipe Austrije i Portugala. Pobjednik grupe izborit će nastup na SP-u, koji će u augustu biti održan u Makedoniji.

Neposredno nakon ovog turnira ženska seniorska ekipa BiH trebala bi da učestvuje na međunarodnom turniru "Challenger trophy" od 25. do 30. marta u kiparskoj Larnaki. Na turniru će igrati selekcije Kipra, Farskih Otoka, Malte, Estonije, Finske, Velike Britanije i Izraela. Prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića nastup na Kipru je pod znakom pitanja zbog teške finansijske situacije i velikih troškova istovremenog igranja svih selekcija na spomenutim turnirima.

Spiskove igračica za obje naše ženske selekcije naredne sedmice objavit će treneri Rade Unčanin, Nermin Glamoč i Nedžad Mašić, koji bi trebalo da predvode ekipe u Rumuniji i na Kipru.