Najveći rukometni skandal
12

Braći Karabatić prijeti do pet godina zatvora, brane se šutnjom

Totalsport
Nikola Karabatić (Foto: Arhiv/AFP)
Nikola Karabatić (Foto: Arhiv/AFP)
Prema pisanju francuskih medija, rukometaši Nikola i Luka Karabatić brane se šutnjom u slučaju kladioničarskog skandala u koji su osim njih upletena još šesterica igrača Montpelliera.

Braća Karabatić su navodno na sva pitanja inspektora francuske policije ostali nijemi. Osumnjičeni su za učešće u najvećem rukometnom skandalu u historiji, pogotovo kada se zna da je Nikola dvostruki olimpijski pobjednik u posljednje četiri godine.

Ukoliko igrači priznaju ili se dokaže da su namjerno pustili utakmicu protiv Cesson-Rennesa, na koju su njihove supruge, djevojke i klupski dužnosnici uplatili poveći iznos te zaradili više od 200.000 eura, svim igračima prijeti kazna za prevaru i korupciju, odnosno do pet godina zatvora, plus novčana kazna.

Podsjetimo, riječ je o ilegalnom klađenju koje se navodno dogodilo u maju ove godine. Montpellier je u tom trenutku već osigurao naslov francuskog prvaka, tako da mu gostovanje kod Cesson-Rennesa u 24. kolu nije bilo od rezultatske važnosti. Koeficijent na pobjedu Rennesa je bio ogromnih 45, a domaćin je na koncu slavio rezultatom 31-28.

Tada nije puno pažnje pridavano tom rezultatu, ali France 3 je otkrio da su žene i djevojke osmerice igrača i još nekoliko klupskih zaposlenika u tri kladionice širom Francuske uplatile ukupno oko 5.000 eura na poraz Montpelliera, što im je u konačnici donijelo ukupnu zaradu od preko 200.000 eura.