Rukomet
15

BiH kandidat za organizatora seniorskog SP za rukometaše

Anadolija
Rukometni savez Bosne i Hercegovine (RS BiH) 28. jula Izvršnom odboru Svjetske rukometne federacije (IHF) predat će zvanične kandidature za organizaciju svjetskih prvenstva za seniore 2017. i 2019. godine.

"Aplicirat ćemo za organizaciju dva naredna svjetska šampionata. Naravno, ako dobijemo prvenstvo 2017. godine nećemo biti kandidati za 2019. Kandidature ćemo predati na sastanku 'svjetske rukometne vlade', koja će pod vodstvom predsjednika Hasana Mustafe, biti održana 28. juna u Hotelu Evropa u Sarajevu“, rekao je za agenciju Anadolija (AA) Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

Katar će biti domaćin SP-a za seniore 2015. godine, a odluke o domaćinima šampionata 2017. i 2019. bit će donesene u oktobru na Kongresu IHF-a.

"U oktobarskom radu Kongresa u Kataru učestvovat će oko 190 zemalja. Svi odlučuju o domaćinu SP-a, ali uglavnom glasaju na preporuku Izvršnog odbora IHF-a. Ipak, glavna preporuka za dobijanje organizacije seniorskog SP-a bit će nam da besprijekorno privedemo kraju predstojeći šampionat rukometaša do 21 godine", istakao je Karačić.

Šampionat svijeta za rukometaše do 21 godine održat će se od nedjelje do 28. jula u četiri bh. grada, Banjoj Luci, Sarajevu, Zenici i Ljubuškom.

"Potpuno smo spremni za početak izuzetno značajnog takmičenja, u našoj zemlji najvećeg poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Budžet SP-a je milion eura. Kompletno je zatvoren i bez bilo kakvih i finansijskih problema ulazimo u projekt. Na turniru će nastupiti 24 selekcije u kojima će igrati nekolicina fenomenalnih igrača, te shodno tome očekujemo i briljantne utakmice, posebno u završnici SP-a", izjavio je Zdravko Miličević, predsjednik RS BiH. "Ovom prilikom apelujemo na građane BiH da u što većem broju dođu na utakmice u Banjoj Luci, Sarajevu, Zenicu i Ljubuškom. Ulaz za sve susrete je besplatan. Uvjeren sam da ćemo svi u BiH položiti zahtjevan ispit, a onda svijetla obraza istaći i zvaničnu kandidaturu za organizaciju jednog od idućih seniorskih svjetskih prvenstava".

Dvorane su rekonstruirane i bit će u optimalnom stanju počevši od svečanog otvaranja u nedjelju od 20:30 sati u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch - Zetra" u Sarajevu, nakon kojeg će biti odigran prvi meč između BiH i Južne Koreje.

"Na prvenstvu će se odigrati 101 utakmica u četiri grada, dok će susreti završnice biti igrani u Sarajevu. Finale je u Zetri 28. jula sa početkom u 17 sati. Na šampionatu će nastupiti 600 igrača iz 24 reprezentacije, u čijim će delegacijama biti i oko 200 ljudi u pratećem osoblju, trenera, preko ljekara, fizioterapeuta, ekonoma… Sudija i delegata je 120, a u BiH će doći i 80 čelnika IHF-a. RS BiH dužan je osigurati i 780 treninga za selekcije za vrijeme trajanja takmičenja", kaže Karačić, dodavši da su golovi i podloge terena u svim dvoranama unificirani za SP U-21.

U RS BiH posebno su istakli da su u dvoranama instalirali najmoderniju IT opremu, te da će novinari iz cijelog svijeta imati odlične uslove za rad.

"Akreditirano je preko 200 novinara, a njih 70 su iz mnogih zemalja svijeta. U završnici prvenstva očekujemo još preko 100 stranih novinara. Svih 101 utakmica bit će emitirane u direktnom prijenosu na livestreamu. Dnevno će tako biti moguće gledati 12 utakmica. BHT direktno će prenositi susrete bh. tima, ali i sve mečeve od četvrtfinala", govorio je Karačić.

Iz bh. "kuće rukometa" poručili su kako kroz organizaciju velikih takmičenja prvenstveno žele promijeniti sliku Bosne i Hercegovine u svijetu.

"Ovdje je obraz države u pitanju. Godinama nas cijeli svijet zna po crnim vijestima. Kroz sport želimo da zaustavimo negativno prezentaciju BiH i predstavimo prelijepu zemlju na najljepši način. Ovom prilikom poručili bi i drugim strukovnim savezima da apliciraju za velika takmičenja. To nije bauk. Treba puno raditi, ali hvala Bogu, pameti i znanja nam ne fali. Isto tako, od svjetskih i evropskih takmičenja može se profitirati, živjeti od vlastitog rada, a ne čekati da vam neko udijeli milostinju", mišljenja je Karačića.

Za vrijeme SP za igrače do 21 godine, od 14. do 28. jula, u BiH očekuju posjetu od dodatnih 15.000 turista isključivo radi rukometa. Smatraju da će država zaraditi oko 400.000 maraka od PDV-a, odnosno da će profitirati trgovci i ugostitelji, ali i uposlenici iz ostalih djelatnosti.

"Ništa ne bi bilo moguće bez naše mladosti. Na šampionatu će raditi 1.200 volontera sa znanjem engleskog i drugih stranih jezika, i oni su stub organizacije ovog značajnog takmičenja. RS BiH im je iznimno zahvalan na angažmanu", tvrdi Karačić.

Grupe i učesnici SP U-21 u BiH:

Grupa A (Banja Luka) Tunis, Danska, Rusija, Angola, Srbija, Francuska. Grupa B (Ljubuški) Švicarska, Holandija, Njemačka, Alžir, Hrvatska, Katar. Grupa C (Sarajevo) Kongo, Argentina, Slovenija, Mađarska, BiH, Južna Koreja.

Grupa D (Zenica) Španija, Egipat, Švedska, Kuvajt, Brazil, Čile.

Mlada rukometna reprezentacija BiH ima visoke ambicije na prvenstvu u svojoj zemlji.

"Posjedujemo kvalitetu i uz veliku podršku navijača vjerujemo da možemo napraviti historijski uspjeh. Naš cilj je plasman u četvrtfinale, pa otići i dalje ukaže li nam se prilika. SP je istinska šansa za rukometni bum u ovoj zemlji i okretanje ljepše stranice u životima građana BiH“, smatra Zdenko Grbavac, selektor U-21 muške rukometne reprezentacije BiH.