Rukomet
3.8k

BiH - Iran 30:25: Historijska pobjeda bh. rukometaša na otvaranju SP-a u Kataru

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je historijsku pobjedu na otvaranju Svjetskog prvenstva u rukometu koje se održava u Kataru. Naši rukometaši su pobijedili Iran rezultatom 30:25 u prvoj utakmici grupne faze.

Izabranici Dragana Markovića su odličnom igrom u drugom poluvremenu ispravili loše izdanje u prvom dijelu, te na kraju došli do sasvim zaslužene pobjede.

Prvi gol na utakmici postigli su reprezentativci Irana. U narednom napadu uzvratio je Duško Čelica, koji je postigao prvi pogodak za Bosnu i Hercegovinu na velikim takmičenjima. Prvo vodstvo Bosna i Hercegovina imala je u trećoj minuti (2:1), a pogodio je sa krila Faruk Vražalić.

Golman Irana u četvrtoj minuti upisao je prvu odbranu, nakon čega su naši protivnici sa dva vezana pogotka došli do nove prednosti. Izjednačio je potom Dejan Malinović, a odličnom akcijom novo vodstvo našima donio je Vladimir Vranješ.

U 12. minuti Iranci su nakon tehničke greške naših rukometaša otišli na plus dva. Odlične dvije intervencije Nebojše Grahovca dale su krila našim igračima koji su uspjeli izjednačiti.

Mogli su naši povesti u 17. minuti preko Prcea, koji ipak nije uspio realizovati sedmerac. U 25. minuti Iran je otišao na plus tri (13:10). Minut prije kraja prvog poluvremena Iran je otišao na plus četiri, pa je veoma loše prvo poluvrijeme okončano rezultatom 16:12 u korist našeg protivnika.

Nastavak naši rukometaši odlično otvaraju i serijom 6:0 za sedam minuta dolaze do vodstva od dva gola razlike, čemu je dosta doprinio odlični Benjamin Burić na našem golu.

U 48. minuti pogotkom Alena Ovčine BiH dolazi do plus pet 25:20. Nakon toga je Iran smanjio na 25:21, a pet golova prednosti su nam kasnije vraćali Malinović i Ivan Karačić. Konačan rezultat meča glasio je 30:25 u korist naše selekcije.

Na našem golu sa osam odbrana briljirao je Benjamin Burić, dok je Nebojša Grahovac upisao četiri uspješne odbrane. Šest pogodaka postigao je najbolji igrač utakmice Duško Čelica, dok su po dva gola manje postigli Alen Ovčina i Ivan Karačić.