Rukomet
98

Bh. rukometaši se vratili iz Katara: Idemo dalje!

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rukometni reprezentativci BiH sletjeli su danas nešto prije podneva na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon učešća na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Naši rukometaši su završili ovo takmičenje na 20. mjestu ostvarivši jednu pobjedu i šest poraza.

Uprkos lošem vremenu, izuzetno jakom vjetru i pljuskovima, avion je uspio sletjeti sa zakašnjenjem od 25 minuta. Na aerodromu su se skupili rodbina, prijatelji i simpatizeri naše reprezentacije koji su velikim pljeskom nagradili naše rukometaše.

Selektor Dragan Marković je priznao je da su u našem taboru nezadovoljni 20. pozicijom na ovom takmičenju.

"Imali smo šansu za drugi krug, ali smo doživjeli tu jednu lošu utakmicu protiv Austrije. Ali nekorektno bi bilo reći da je bila loša utakmica, jednostavno oni bili bolji. Zatim, protiv Makedonije i Tunisa smo sigurno imali veliku šansu jer smo dobro igrali. Pogođeni smo još uvijek svim tim, ali idemo dalje prema velikim takmičenjima", istakao je novinarima nakon povratka u Sarajevo Marković.

Dodao je da im je SP u Kataru bio veliko iskustvo te da će se dobro pripremiti za nadolazeće utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

"Nosimo se s velikima i igrali smo ravnopravno i niko nije bio bolji od nas. No, tako je. Nekada odluči malo sportske sreće, nekada sudijske nepravde ali prvi put smo ovdje. Bilo bi možda nekorektno da smo dalje otišli jer smo imali puno problema s povredama. Bjelorusija je imala motiv više da nam se revanšira za poraz od nas u Bjelorusiji. S druge strane, mi nismo bili kompletni jer nam je falila okosnica bekova i Karačić nije ono što je bio. Nosili smo se s njima veći dio utakmice i da smo zabili ono što smo trebali, ne bi bio takav rezultat na kraju", rekao je Marković.

Ivan Karačić je kazao kako će im ovo iskustvo mnogo pomoći jer je ono neophodno za svako veliko takmičenje.

"Dok god smo imali šanse da prođemo dalje u grupnoj fazi bio je to fini borbeni rukomet, ali ispali smo na taj način na koji smo ispali. Drago nam je da smo učestvovali i vjerujem da će nam biti puno lakše u budućnosti. Mislim da možemo napraviti kontinuitet igranja u velikim takmičenjima. Druge reprezentacije su pokazale kako je iskustvo njihova rutina. Dobili smo puno ovim prvenstvom i uvjeren sam da ćemo to znati iskoristiti", rekao je Karačić.

Mirsad Terzić je istakao kako je zadovoljan odlaskom, a kada je u pitanju sam nastup da mogu žaliti za mnogim stvarima.

"Zahvalio bih se svima što su došli. Imali smo maksimalnu podršku novinara i državljana BiH. Nadam se da ćemo izboriti sljedeće takmičenje u ovim kvalifikacijama i da ćemo biti bolji na Evropskom prvenstvu", rekao je Terzić.

Dejan Malinović, čije su suze nakon meča protiv Tunisa dirnule cijelu naciju, rekao je kako smatra da su mogli mnogo više učiniti.

"Prvi je put, ali dali smo sve od sebe. Pravili smo neke greške koje nam se ne smiju događati ako mislimo napraviti bolji rezultat. Uvijek je najteže prvi put i mi smo probili led. Sada moramo očistiti glave od zadnje tri utakmice koje smo loše odigrali i krenuti dalje", rekao je Malinović.