SP u rukometu
0

FOTO+VIDEO / Argentinci priredili senzaciju i šokirali domaćina

Totalsport
Foto: AP
(Foto: AP)
Rukometaši Argentine napravili su dosad najveću senzaciju na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj pobijedivši u dvoboju 4. kola D grupe u Göteborgu domaćina 27-22 (12-10).

Došli su "gauči" tako do druge pobjede u grupi pa time i sasvim nadomak plasmana u drugu fazu po grupama, što će biti najveći njihov uspjeh u historiji svjetskih prvenstava. Da bi osigurali nastavak takmičenja, moraju izboriti najmanje bod u posljednjem kolu protiv Čileanaca. S obzirom da su dosad pobijedili Slovake, remizirali s Korejcima, te minimalno izgubili od optimalnih Poljaka (24-23), igrači Eduarda Gallarda ne bi trebali imati nikakvih problema izboriti još tri utakmice s trima najboljim sastavima grupe C.

Argentinci su protiv dosad maksimalnih domaćina (tri pobjede u trima utakmicama) vodili od samog početka do kraja utakmice. Jedini put ekipa Ole Lindgrena i Staffana Olssona je vodila (9-8) u 21. minuti, nakon pogotka Jonasa Källmana.

Na više od tri gola (15-11) Argentinci su se odvojili u 36. minuti nakon Källmanovog isključenja.

Pokazali su Argentinci tokom cijelog dvoboja dobru i raznovrsnu napadačku igru, bez imalo respekta. Razigrano je, u individualnom i kolektivnom smislu, djelovala cijela ekipa. Najviše se ipak svidio sjajni 28-godišnji golman španskog drugoligaša Badajoza Matias Schulz, koji je odbranio Šveđanima 17 lopti od 38 udaraca unutar okvira gola.

Sa šest je golova najbolji su u pobjedničkim redovima bio desnokrilni napadač Federico Pizarro, koji igra u argentinskom Sedalu. Po četiri su gola dodali Damian Migueles, desni vanjski iz francuskog Cessonsa, i Augustin Vidal, lijevi vanjski iz španske Guadalajare.

Kod poraženih je s pet golova najbolji bio lijevi vanjski danskog Allborga Jonas Larholm.

Šveđane u posljednjem kolu očekuje derbi protiv zasad neporaženih Poljaka, koji su u ranije dvoboju nadigrali Korejce 25-20. Obje su ekipe nakon trećeg kola izborile drugi krug.

U prvom dvoboju dana Slovaci su pokazali sve slabosti odigravši tek remi protiv autsajdera Čileanaca. Bilo je 29-29.

Svjetsko prvenstvo rukometaša, 4. kolo, grupa D:

Čile - Slovačka 29-29 Koreja - Poljska 20-25 Švedska - Argentina 22-27

Redoslijed: 1. Poljska 8, 2. Švedska 6, 3. Argentina 5, 4. Koreja 3, 5. Slovačka 1. 6. Čile 1.

Grupa B: Dalje idu Island, Mađarska i Norveška

Poznata su sva tri sudionika druge grupne faze Svjetskog prvenstva rukometaša iz grupe B. U prvoj će grupi, uz tri najbolja tima iz "grupe smrti (A)", igrati Island, Mađarska i Norveška.

Favoritima planove nisu uspjeli pokvariti Austrijanci, lani organizatori Evropskog prvenstva koje su završili na devetom mjestu, premda su bili blizu: u dvoboju četvrtog kola u Linköpingu su skoro do kraja utakmice držali u šahu Islanđane, srebrne s posljednjih Olimpijskih igara u Pekingu.

Na poluvremenu su Viktor Szilagyi i njegovi saigrači vodili s impresivnih, šokantnih 16-11. U nastavak su, međutim, Islanđani ušli furiozno, te su serijom 6-0 došli do vodstva 17-16. S istjecanjem 12. minute nastavka igre Austrijanci su izjednačili na 17-17 postigavši prvi gol u nastavku utakmice. Austrijanci su potom još otišli na 19-17 i imali 20-18. Nakon nove serije (4-0) kvalitetniji su igrači Gudmundura Gudmundssona, predvođeni golmanom Güstavssonom (15/32 obrane), te odličnom vanjskom linijom (Atlason, Petersson, Stefansson...), otišli na 22-20 i više nisu ispuštali prednost. Na kraju su slavili 26-23 pobjedu.

Najviše je, sedam golova iz devet pokušaja, zabio Petersson, desni vanjski berlinskog Füchsea, dok je pet golova iz šest udaraca dodao desnokrilni napadač Thorir Olafsson. Kod Austrijanaca je najbolji bio Robert Weber s osam pogodaka iz 12 pokušaja.

U ranije igranoj utakmici Norvežane su neočekivano namučili Brazilci. Završilo je 26-25 nakon izjednačene borbe u prvom poluvremenu. U 48. su minuti Norvežani otišli na 24-19, a Južnoamerikanci su do kraja samo uspjeli smanjiti.

U prvoj utakmici dana Mađarska je bila očekivano bolja od Japana pobijedivši 28-24.

Svjetsko prvenstvo rukometaša, 4. kolo, grupa B:

Japan - Mađarska 24-28 Norveška - Brazil 26-25 Austrija - Island 23-26

Redoslijed: 1. Island 8, 2. Mađarska 6, 3. Norvška 6, 4. Austrija 2, 5. Japan 2, 6. Brazil 0.