sport
602

Rudolf: Tuka je jedan od favorita na Evropskom prvenstvu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosanskohercegovački atletičar, Amel Tuka, danas u 18:35 sati nastupit će u drugoj kvalifikacionoj grupi trke na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

Tuki je cilj plasman u finale, a protivnici, prema dosadašnjim rezultatima, i nemaju velike šanse da Amela zaustave na putu ka svom cilju.

Za direktan plasman potrebno je da bude plasiran među prva tri atletičara u grupi. Od konkurenata sa malo boljim ličnim rezultatima i rezultatima u ovoj sezoni, mogu se izdvojiti Poljak Lewandowski, Španac Andujjar i Danac Bube.

Amelov trening kolega, Slovenac Žan Rudolf, smatra kako će Tuka doći do finala i smatra ga jednim od glavnih favorita za titulu.

"Mislim da je Amel u dobroj formi. Od njega očekujem da će uzet medalju, ali u atletici nikad ne znaš šta se dešava. Amel će biti u top formi na Olimpijadi u Riju", rekao je Rudolf za oficijelnu stranicu Atletskog saveza BiH.

I Žan će danas nastupiti u polufinalnoj trci na 800 metara, a on je u grupi sa dvojicom atletičara koje uz Amela smatra favoritima u toj disiciplini, Bosseom i Kszckotom.

"Za mene su favoriti Amel, Bosse i Kszckot, a od sebe očekujem da istrčim najbolji rezultat u sezoni i da pokusam doći u finale. Ako istrčim lični rekord, onda to sigurno mogu", kazao je Rudolf.

Direktan prenos trke možete pratiti na Eurosportu od 18:35 sati.