Adnan Kaljanac, ronilac
0

INTERVJU / "Ronjenje, to vam je vrlo slično letenju"

Razgovarao: Edin Isanović
Da biste se bavili ronjenjem morate biti iznimno hrabri. Upuštanje u borbu sa prirodnim vrletima za neke je samo višak adrenalina, a za neke veliki izazov u kojem se žele okušati i uživati. Adnan Kaljanac ističe da svoj život ne bi mogao zamisliti bez ronjenja.

Iako je ponekad imao i ružnih epizoda, uvijek ga je nešto tjeralo da nastavi tamo gdje bi ranije stao. Kada bi pomislio da je priča završena, intrigantno je bilo saznati šta krije naredni izazov, nova stijena. Da li otkriva isti impozantni pogled kao i prethodna ili je nešto drugačija. Adnan, koji je inače doživio nesreću kada je stao na minu, za naš portal govori o ovom sportu i aktivnostima sportske grupe kojoj pripada:

"Eco sportska grupa osnovana je 2002. godine sa namjerom da se kroz sport u vodi i pod vodom vrši rehabilitacija invalidnih lica. Kako fizička tako i psihička. Imamo oko 200 članova iz čitave BiH, a sjedište je u Sarajevu. Svi članovi imaju međunarodni certifikat za spašavanje i reanimiranje", počinje razgovor za Sarajevo-x.com Kaljanac.

Dva puta godišnje organizuje se kamp na Krku?

Tako je! Važno je spomenuti da se prije samoga zaranjanja pet dana vrše pripreme zbog adaptacije. Nosilac svih aktivnosti je potonuli brod Palastos - Grk koji se nalazi na dubini od 70 metara. On je potonuo 1968. godine. Važno je napomenuti da se ne može roniti bez supervizora. Naši domaćini su Robert i Boris.

Prošle godine ste na pomenuti brod postavili bh. zastavu?

Da. Iako to nije dozvoljeno, stavili smo našu zastavu. Kasnije me zvao jedan od supervizora i napomenuo da je doživio neugodnost. Naime, prilikom posjete jednog njemačkog para on je hvalio Jadransko more, a kada su zaronili vidjelu su obilježja BiH. Istako bih da je prije nekoliko godina na ovom brodu preminuo jedan mađarski ronilac.

Kako komunicirate pod vodom?

Gestikulacijom. Svi moramo položiti ispit prije nego što dobijemo certifikat. Imamo ustaljeni redoslijed znakova i na taj način komuniciramo. Ronilački znaci ili signali su vrsta znakovnog jezika koji koriste ronioci za sporazumijevanje pod vodom. Postoji podjela znakova na one koji se daju rukama, podvodnom svjetiljkom i konopcem. Apostrofirao bih da svaki ronilac na ruci nosi i sat Amadeus. On sve računa i na osnovu njega saznajemo koliko se može ostali pod vodom.

Za sve navedeno potrebna je i oprema?

Oprema održava život pod vodom. Zaštitu od hladnoće preuzima ronilačko odijelo od neoprena. Ono može biti mokro, polusuho i suho. Tu je i boca koja se puni od 180 do 220 bara ovisno o vrsti punjenja, vrsti ronjenja, dubini ronjenja i opremi. Prsluk određuje plovnost. Ako hoćeš da toneš - ispušeš ga, a suprotno uradiš ako želiš da ideš na površinu.

Šta za Vas predstavlja ronjenje?

To je poseban osjećaj, ne može se ni opisati. To vam je vrlo slično letenju. Kada zaroniš, život dobija potpuno novu dimenziju.

Možete li nam za kraj izdvojiti neki zanimljiv detalj koji ste doživjeli u morskim dubinama?

Moje prvo ronjenje bilo je sa suhim odijelom koje ima ventil i spaja se sa bocom. Uslijed pritiska na većoj dubini odijelo se stisnulo. Imao sam osjećaj da sam u gipsu. Doživio sam tjeskobu i bol. Ipak, priča je sretno završila. Kada sam izašao iz vode to je bio neopisivi osjećaj sreće.

Vezani članci