sport
0

Roger Federer pobjednik Wimbledona

NINA
Švicarac Roger Federer je sa 3:1 u setovima pobijedio Andyja Roddicka i odbranio naslov u Wimbledonu. Nakon Australije, to mu je drugi Grand Slam naslov ove sezone.

Roger Federer je tako dostigao velikog Petea Samprasa koji je u dva navrata imao 23 pobjede zaredom. Federer je pobjedom nad Roddickom došao do 24 u nizu. Svoj posljednji meč Federer je izgubio u Wimbledonu 2002. kada je poražen od Ančića.

Danas je Federer izgledao dosta slabo set i pol, ali ovaj put kiša je pomogla Švicarcu koji se nakon drugog prekida vratio u najboljem svjetlu.

Andy Roddick se odlučio na maksimalnu agresivnost uz konstante izlaske na mrežu što mu je u ranoj fazi meča donijelo prednost. Već u trećem gemu prvog seta Amerikanac je oduzeo servis Švicarcu i poveo 2:1. Gem kasnije Federer je propustio čak četiri break lopte, kod 15:40 Roddick je sjajno pogodio dva voleja. Nakon samo pet odigranih gemova uslijedio je prekid. Nije se igralo trideset minuta, ali opet samo na središnjem terenu.

Spomenuti prekid nije pomogao ni jednom ni drugom igraču. Federer je nastavio servirati daleko mekše na forhend stranu Roddicka što je Amerikanac odlično koristio. U desetom gemu Roddick je iskoristio tek treću set loptu za 6:4.

U drugom setu probudio se Roger Federer, te je nakon spašavanja break lopte na svoj servis u drugom gemu napravio break za 2:0. Federer je uspio razbiti ritam igre Amerikanca, te s duplim breakom odlazi na 4:0. Ipak, Roddick se uspio vratiti i s dva rebreaka poravnati na 4:4.

U dvanaestom gemu drugog seta uz pomoć mreže Federer dolazi do set lopte. Poen kasnije sjajno pogađa forhend paralelu i to je 5:7, odnosno 1:1 u setovima.

Početak trećeg seta bio je repriza prvog. Još jednom je u trećem gemu Roddick napravio break. No, kod rezultata 4:2 meč je drugi put prekinut.

U nastavku gledamo pravog Federera koji odmah uspijeva vratiti izgubljeni servis. U tie breaku trećeg seta kod rezultata 3:2 Federer pravi mini break i odličnom igrom dolazi do 7:3 u tie breaku, odnosno 2:1 u setovima.

Omjer 21:10 u winersima u korist Federera u tom trećem setu je najbolje oslikavao situaciju na terenu. U četvrtom i šestom gemu četvrtog seta Federer je imao velikih problema i uspio je spasiti čak sedam break lopti.

Ono što je propustio Roddick, Federer je iskoristio u sedmom gemu gdje bez izgubljenog poena pravi break i zadaje konačan udarac Roddicku. Break prednosti Federer je zadržao do kraja za 6:4 i obranu titule u All England clubu.