Svjetsko taekwondo prvenstvo
0

Reprezentacija BiH ostvarila pet pobjeda

Sarajevo-x.com
Naša reprezentacija je završila svoj nastup na najvećoj svjetskoj smotri taekwondo boraca, koja se održala od 14. do 18. oktobra u Kopenhagenu.

Na svjetskom prvenstvu učešće je uzelo nešto preko 1000 takmičara iz 143 države svijeta. Reprezentacija BiH je učestvovala sa šet naših najkvalitetnijih takmičara koji su u najmanju ruku postigli zapažen uspijeh ostvarivši pet pobjeda tokom četverodnovnog nastupa.

Prvog dana takmičenja naši predstavnici su ispali u prvom kolu borbi, Amir Katana, takmičar u kategoriji do 80 kg, izgubio je od predstavnika Azerbejdžana 0:6, a Emina Ortaš, takmičarka u kategoriji do 67 kg, također izgubila od predstavnice Venecuele 3:6.

Drugog dana takmičenja Nikola Oroz, takmičar u kategoriji do 58 kg, prvo kolo je pobijedio predstavnika Nepala sa 7:4, a drugo kolo nažalost izgubio od predstavnika Senegala sa 3:5, dok je Josipa Lozančić, takmičarka do 57 kg, nakon diskvalifikacije predstavnice Meksika prošla u drugo kolo u kojem je nažalost izgubila od predstavnice Njemačke sa 3:4.

Četvrtog dana takmičenja, Mufid Isaković, takmičar do 87 kg, prvo kolo prosao predstavnika Nigerije nakon što je poslije neriješenog rezultata presudio zlatni bod, u drugom kolu pobijedio predstavnika Bjelorusije nakon predaje meča i u trećem kolu od predstavnika Maroka nakon što je poslije neriješenog rezultata izgubio na zlatni bod.

Petog dana takmičenja, Elzana Karahodžić, takmičarka do 62 kg, je u prvom kolu savladala predstavnicu Gane sa 6.2, a u drugom kolu nažalost izgubila izgubila od predstavnice Francuske 0:4.

„S obzirom da je na svjetskom prvenstvu učestvovalo preko 140 zemalja koje više desetljeća njeguju ovu borilačku vještinu, te da državne institucije kojima oni pripadaju daju veliku potporu razvoju tog sporta u matičnim zemljama, a obzirom na okolnosti u našoj zemlji rezultat koji smo ostvarili gledajući iz naše perspektive možemo smatrati zadovoljavajućim. Smatram da ćemo poućeni i iz ovog iskustva u narednom periodu unaprijediti naš rad te da ćemo na idućem svjetskom prvnetsvu ostvariti kvalitetnije sportske rezultate. Ovo je možemo nazvati i stanje trenutka naših sportaša u BiH u odnosu na svjetski taekwondo, no nadam se da ćemo tu granicu vrlo brzo podignuti. Na kraju, moram reći da nisam nezadovoljan nastupom naših natjecatelja, već nam sve okolnosti govore da moramo unaprijediti prije svega rad u matičnim klubovima te bolju povezanaost sa državnim institucijama koje prate sportske saveze.“ Izjavio je selektor taekwondo reprezentacije BiH, Boris Budor.