sport
360

Red Bull Cliff Diving: Svjetsko prvenstvo u skokovima u vodu u Mostaru

Klix.ba
U izboru za osam stanica Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva 2015. bio je i Mostar, koji je u konkurenciji najatraktivnijih lokacija širom planete odabran za jedno od mjesta na kojima će se svjetska elita skakača u vodu boriti za titulu najboljeg.

Odlučeno je da Stari most 15. augusta bude pozornica ovog vrhunskog sportskog spektakla. Mostarski dragulj će prvi put ugostiti ovo prestižno takmičenje u BiH.

Cartagena, neprikosnovena kraljica karipske obale, bit će početna tačka na kojoj će svjetska elita skokova u vodu ovog aprila otvoriti sezonu koja će biti krunisana ukupno 50. takmičenjem Red Bull Cliff Diving svjetske serije na velikom finalu u baskijskom gradu Bilbau (Španija) krajem septembra.

U svojoj sedmoj sezoni, ovaj sport koji prkosi gravitaciji obilazit će ljepote kolonija, udaljene i mitske lokacije, prirodna kao i urbana okruženja, kako bi došao do imena novog šampiona kroz osam takmičenja, uključujući i tri turnira za takmičarke.

Bosna i Hercegovina i Kolumbija su nove stanice u kalendaru ovog atraktivnog takmičenja, u kojem će još jednom deset najboljih svjetskih skakača u vodu (uz do četiri džokera na svakoj stanici) skakati s visine od 27 metara, dostižući brzine od preko 85 km/h u manje od tri sekunde. Između aprila i septembra, takmičenje će također gostovati u Teksasu, Francuskoj, Portugalu, Italiji, i još jednoj dodatnoj stanici u Evropi, prije finalnog obračuna u Španiji.

Za svjetsku legendu skokova s visokih litica, Orlanda Duquea, otvaranje ovogodišnje svjetske serije u Cartageni u njegovoj rodnoj Kolumbiji krajem aprila bit će svakako poseban trenutak, a veliki broj Duqueovih navijača je garantovan.

Nakon Convention Centera sa sjajnim pogledom na zaliv Las Ánimas, slijedi povratak na jednu od omiljenih lokacija svjetske serije – La Rochelle u Francuskoj. Prijeteći obris bivše tvrđave Saint Nicolas nadvija se nad ledenim vodama zaliva Biscay, a posljednje gostovanje skakača na ovom mjestu 2013. godine privuklo je rekordan broj gledalaca na jednom Red Bull Cliff Diving turniru – više od 70.000.

Do svoje treće stanice svjetska serija putuje preko Atlantika i stiže u Teksas (SAD) na vizualnu feštu koju pruža Đavolja kapija na jezeru Possum Kingdom. Dvije visoke litice, koje se dramatično izdižu iznad vode, također predstavljaju i lokaciju prvog turnira svjetske serije 2015 za žene.

Serija se potom vraća u Evropu, na četvrtu stanicu koja je predviđena za juni i čija će lokacija biti objavljena uskoro. Na grandioznim monolitima portugalskih Azorskih ostrva – koji će također prvi put ugostiti takmičenje za žene na ovom jedinstvenom vulkanskom arhipelagu usred Atlantskog okeana – skakači će sa velikih visina skakati u vodu u julu.

August svjetsku skakačku elitu dovodi u Bosnu i Hercegovinu, na Stari most u Mostar, gdje tradicija takmičenja skokova s mosta postoji već stoljećima. Mostarski dragulj je nakon rekonstrukcije 2004. godine otvoren upravo revijom skokova, a ove će godine po prvi put biti pozornica takmičenja svjetske serije.

Ovo, doduše, nije prvi put da skakači koji nastupaju u Red Bull Cliff Diving svjetskoj seriji dolaze u Mostar: legendarni Orlando Duque redovan je posjetilac i zaljubljenik u Mostar, Neretvu i Stari most s kojega je često skakao, a 2009. godine sa sobom je doveo i Čeha Michala Navratila i Francuza Cyrilla Oumedjkanea, kada su izveli reviju skokova kojima su bez daha ostavili sve gledaoce.

Predzadnja stanica zaustavlja se na samom jugu Italije, u Polignano a Mareu, gdje su litice sastavni dio života grada koji je i sam smješten na njima. Svjetska serija ovdje dolazi po treći put, nakon 2009 i 2010. godine, a italijanski fanovi će sredinom septembra svjedočiti i krunisanju ovogodišnje pobjednice u ženskoj kategoriji.

Nakon privatnih balkona Polignana, finale sezone će biti održano pred najvatrenijim gledaocima prošle sezone, u baskijskoj prijestonici. Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha, most La Salve u Bilbau neće biti samo skakaonica za posljednji turnir u ovoj godini i mjesto gdje će biti uručen šampionski pehar za 2015. godinu, već i pozornica ukupno 50-og takmičenja u Red Bull Cliff Divingu, a Guggenheimov muzej u Bilbau poslužit će kao veličanstvena scenografija za ovaj veliki jubilej.

Od 2009. godine, ovo prestižno takmičenje bilo je platforma za spektakularne skokove nevjerovatne tehničke složenosti, stavljajući u centar pažnje elitu svjetskih skakača ali i mlade talente, a 2014. godine uvedena je i svjetska serija za žene. Cliff diving, ili skok s litice, je slobodan pad koji prkosi gravitaciji, ispunjen zadivljujućim trikovima. Najbolji u ovom sportu izvode prelijepe skokove s visine skoro trostruko veće od olimpijske skakaonice bez zaštite, osim svoje koncentracije, vještine i psihičke kontrole.

Nakon pobjeda Kolumbijca Orlanda Duquea 2009-e i Rusa Artema Silchenka 2013-e, Britanac Gary Hunt je prošle godine ostavio za sobom sve suparnike, povrativši titulu prvaka Red Bull Cliff Diving svjetske serije, što je njegova ukupno četvrta titula, dok je Amerikanka Rachelle Simpson bila pobjednica prve svjetske serije za žene.

Početkom februara, najveći skakački talenti će se u kvalifikacijskom takmičenju boriti za pet upražnjenih mjesta u najprestižnijem takmičenju ovog sporta. Jer, samo najbolji mogu ući u Red Bull Cliff Diving svjetsku seriju 2015!

Kalendar i lokacije:

  1. april - Cartagena, KOLUMBIJA
  2. maj - La Rochelle, FRANCUSKA
  3. maj - Jezero Possum Kingdom, TEKSAS, SAD Juni - Bit će potvrđeno
  4. juli - S. Miguel, Azori, PORTUGAL
  5. august - Mostar, BOSNA I HERCEGOVINA
  6. septembar - Polignano a Mare, ITALIJA
  7. septembar - Bilbao, ŠPANIJA